Продовження терміну дії паспорта громадянина України для виїзду за кордон

  • 272

 ЦНАП | Термін дії закордонного паспорта – продовжено!

 

У зв'язку із початком повномасштабної військової агресією російської федерації та введенням воєнного стану на всій території України 28 лютого 2022 року Кабінет Міністрів України затвердив Постанову №170 «Деякі питання внесення інформації до паспорта громадянина України для виїзду за кордон», якою затверджено Тимчасовий порядок внесення інформації до паспорта громадянина України для виїзду за кордон.

Цим порядком визначено процедуру внесення інформації про продовження стоку дії закордонного паспорта та інформації про дитину. Вищевказана постанова набрала чинності з 1 березня 2022 р. та діє протягом одного року з дня припинення або скасування воєнного стану на території України.

Тимчасовий порядок визначає процедуру внесення до паспорта громадянина України для виїзду за кордон інформації про продовження строку його дії, а також до паспорта для виїзду за кордон батьків (одного з батьків), іншого законного представника дитини (далі – законні представники) інформації про дитину.

Також зазначеною Постановою встановлено, що на період дії воєнного стану та протягом року з дня його припинення або скасування:

  • перетин державного кордону може здійснюватися громадянами України в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон, строк дії якого продовжено, а також дітьми на підставі паспорта громадянина України для виїзду за кордон їх законних представників, до якого внесено інформацію про дитину;
  • постанова КМУ №152 від 07.05.2014 р. «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон» може застосовуватися з особливостями, передбаченими цією постановою.

Інформація про продовження строку дії закордонного паспорту вноситься на підставі заяви особи або її законного представника, а також наявного закордонного паспорту.

Документи із заявою подаються до територіального підрозділу Державної міграційної служби, а також посольства та консульської установи України незалежно від зареєстрованого місця проживання, тобто – за місцем звернення.

Інформація вноситься до паспорта громадянина України для виїзду за кордон в день звернення та безоплатно.

Необхідні документи для продовження терміну дії паспорта:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;
  • заява про продовження строку дії закордонного паспорта.