Новини від Фонду соціального страхування України

  • 132

 

Фонд соціального страхування інформує | Новослобідська ...

 Українці отримали від ФССУ майже 500 млн гривень компенсацій за час догляду хворих дітей

 

Піклуватись про рідних – важливо. Бути поруч із хворими дітьми та піклуватись про їх стан під час відключення світла чи про безпеку в разі повітряних тривог, не втрачаючи за ці дні заробіток, – особлива цінність і соціальна гарантія, яку надає державне соціальне страхування навіть під час війни.

Упродовж 2022 року працюючі українці доглядали за хворими рідними понад 1,2 мільйона днів – усі вони отримали компенсацію втраченого за цей час доходу від Фонду соціального страхування України.

Сума допомог по догляду за хворими рідними сягнула у минулому році 488,6 мільйона гривень – виплати отримали майже 130 тисяч застрахованих.

Надання допомоги з тимчасової непрацездатності по догляду за хворою дитиною віком до 14 років здійснюється за весь період, протягом якого дитина за висновком лікаря потребує догляду, але не більше 14 календарних днів. А в разі стаціонарного лікування – за весь час перебування застрахованої особи в стаціонарі разом із хворою дитиною.

Допомога по тимчасовій непрацездатності по догляду за хворим членом сім’ї виплачується не більш як за три календарні дні, а у виняткових випадках, з урахуванням тяжкості хвороби та побутових обставин, – не більш ніж за сім календарних днів.

Нагадаємо, з 01 січня 2023 року Фонд соціального страхування України передав свої завдання та функції до Пенсійного фонду – відтепер саме ПФУ є уповноваженим органом управління в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування. ФССУ перебуває в процесі припинення.

 

2,5 мільйона українців отримали допомоги від

Фонду соціального страхування України

 

Попри повномасштабне вторгнення, допомоги за час лікування, по вагітності та пологах і на поховання продовжують отримувати всі українці, в яких настав страховий випадок.

Упродовж минулого року Фонд соціального страхування України надав допомоги за лікарняними 2,5 мільйонам українців – з них більша частина, 1,9 мільйона, отримали виплати після 24 лютого. На це направлено більше 17 мільярдів гривень.

Найбільше виплат отримали застраховані особи, працевлаштовані у київських роботодавців – упродовж 2022 року ФССУ профінансував для них понад 4 мільярди гривень допомог. На другому місці за обсягом виплат за лікарняними працівники Дніпропетровщини – їм виплачено майже 2 мільярди гривень, на третьому місці – Львівщина, близько 1,4 мільярда гривень.

Також Фонд соціального страхування України продовжував здійснювати фінансування для працівників роботодавців на тимчасово окупованих територіях. Зокрема, у минулому році допомоги від Фонду отримали 95 тисяч застрахованих осіб Донеччини, 15 тисяч – Луганщини та 15 тисяч – Херсонщини.

 

 

 

ФССУ оплатив для потерпілих майже 29 тисяч засобів реабілітації, послуг протезування, ліків, колясок тощо

 

Попри умови воєнного стану Фонд соціального страхування України продовжував опікуватись тими, хто постраждав на роботі – внаслідок нещасних випадків чи професійних захворювань.

Для них Фондом забезпечувалась всебічна підтримка та ряд медико-соціальних послуг: від санаторно-курортного лікування та медичної реабілітації до фінансування доглядів, ліків і протезних виробів.

За оперативними даними, упродовж 2022 року ФССУ профінансував медичні та соціальні послуги для потерпілих на виробництві на суму 368,5 мільйона гривень. З них 127 мільйонів гривень направлено на засоби реабілітації, протезно-ортопедичні вироби, ліжка-підйомники, протипролежневі матраци і подушки, милиці, коляски, коляски з електроприводом і за індивідуальним замовленням, ліки і медвироби, слухові апарати, послуги із додаткового харчування, зубопротезування та очного протезування та інше. Таких послуг надано майже 29 тисяч.

Докладніше в інфографіці нижче або за посиланням: https://drive.google.com/file/d/1fe0sgVDgjSjGPdJXRrCtOg9q5D9AKKgW/