Служба зайнятості інформує

  • 624

Завдання державної служби зайнятості  довести, що робота в легальному полі – це зручно й вигідно.

Протягом січня-лютого 2020 року Драбівською районною філією Черкаського обласного центру зайнятості спільно з управлінням праці та соціального захисту населення райдержадміністрації проведено спільну з територіальними органами Держпраці роз’яснювальну роботу про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин.

Діяльність органів служби зайнятості по детінізації відбувається за такими напрямками: сприяння легальному працевлаштуванню; матеріальне заохочення роботодавців до укладення трудових договорів.  Якщо роботодавець створив нові робочі місця для безробітних, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню,  у пріоритетних видах економічної діяльності, на які працевлаштовано безробітних, то служба зайнятості компенсує видатки по сплаті єдиного соціального внеску; проведення роз’яснювальної роботи про неприпустимість допуску до роботи працівників без оформлення трудових відносин; аналіз статистики, зокрема наявність інформації про чисельність працівників на підприємствах усіх галузей економіки дозволяє виявити найвразливіші  сектори підприємництва (найбільш поширеною неформальна зайнятість є в сільському, господарстві, в оптовій та роздрібній торгівлі, ремонті автотранспортних засобів, будівництві).

Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення оптимального рівня свого майбутнього, громадяни повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору (видання наказу про прийняття на роботу). У разі порушення роботодавцем вимог законодавства про працю кожен громадянин має право звернутися до Управління Держпраці або до суду за захистом своїх конституційних прав.

Використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить у собі багато негативних моментів, що суттєво впливають на майбутнє людини. Так, погоджуючись на це, найманий працівник власноруч позбавляє себе права на зарахування періоду роботи до страхового стажу, згідно з яким обчислюється пенсія, допомога у разі настання безробіття, лікарняні та інші соціальні виплати. А використання нелегальної робочої сили фактично позбавляє роботодавця права вимагати від працівника виконання належним чином роботи, матеріальної відповідальності та правил внутрішнього трудового розпорядку.

Крім цього, використання прихованих трудових відносин призводить до зменшення надходжень до місцевих бюджетів сільських рад та об’єднаних територіальних громад.

У державній службі зайнятості стартував новий проєкт для успішного працевлаштування українців - Освітній портал, який працює в тестовому режимі.

Онлайн-курси, вебінари та дистанційні програми від Центрів професійно-технічної освіти ДСЗ та безліч іншої цікавої інформації   доступна на порталі для всіх, хто шукає роботу, прагне вдосконалити свої навички або започаткувати бізнес.

А найголовніше те, що більшість матеріалів на Освітньому порталі ДСЗ подаються у відеоформаті. Служба зайнятості впевнена, що освіта для дорослих має бути максимально доступною. Розширити горизонт знань і електронний сервіс  може бути засобом досягнення цієї мети. Зручний інтерфейс забезпечить швидкий пошук у розділах: «Для роботодавців», «Для шукачів», «Для працівників ДСЗ». Чекаємо вас на освітньому порталі ДСЗ за посиланням ? http://skills.dcz.gov.ua/.