Звернення Драбівської селищної ради до жителів селища Драбів з приводу незадовільної ситуації щодо благоустрою селища

  • 1718

Фото без опису

Звернення

Драбівської селищної ради

до жителів селища Драбів

                                                                  Шановні мешканці селища Драбів!

Звертаємося до Вас з приводу незадовільної ситуації щодо благоустрою селища Драбів.

Селище Драбів – це наш дім. Благоустрій будинку, вулиці, району, області, країни в цілому залежить від кожного з нас. Суспільні відносини у сфері благоустрою регулюються Законом України "Про благоустрій населених пунктів". Управління у сфері благоустрою населених пунктів здійснюють органи місцевого самоврядування.

Об'єктами благоустрою є: території загального користування, парки (гідропарки, лугопарки, лісопарки, парки культури та відпочинку, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), сади, сквери та майданчики, пам'ятки культурної та історичної спадщини, майдани, площі, бульвари, проспекти, вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки, пляжі, кладовища, прибудинкові території, території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору.

Законом визначені обов'язки громадян у сфері благоустрою населених пунктів, зокрема громадяни зобов'язані:

  • утримувати в належному стані об’єкти благоустрою, що перебувають у їх власності або користуванні, а також визначену правилами благоустрою території населеного пункту прилеглу до цих об’єктів територію;
  • дотримуватися правил благоустрою території населених пунктів, не порушувати права і законні інтереси інших суб'єктів благоустрою населених пунктів;
  • відшкодовувати в установленому порядку збитки, завдані порушенням законодавства з питань благоустрою населених пунктів;
  • допускати на об’єкти благоустрою, що перебувають у їх власності або користуванні, аварійнорятувальні та інші служби для здійснення заходів щодо запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

На виконання ЗУ "Про благоустрій населених пунктів" Драбівською селищною радою затверджені "Правила благоустрою селища Драбів" та "Програма благоустрою Драбівської ОТГ на 2020 рік". За перше півріччя 2020 року на заходи із благоустрою селища Драбів витрачено 765 тис. грн. коштів бюджету селищної ради, зокрема на: збір та вивезення сміття – 240 тис.грн, косіння трави та бур’янів в селищі та паркових зонах – 160 тис.грн., на вуличне освітлення – 233 тис.грн., підгортання сміття на сміттєзвалищі – 53 тис.грн., утримання дорожнього господарства – 43 тис.грн., підрізання дерев – 13 тис. грн.

Але, не дивлячись на значні кошти, які кожного року витрачаються на благоустрій селища Драбів, ситуація на сьогодні залишається незадовільною. Причиною цього є масове недотримання жителями селища Драбів вимог ЗУ "Про благоустрій населених пунктів" та "Правил благоустрою селища Драбів". Жителі селища самовільно влаштовують стихійні сміттєзвалища на території селища, зокрема коло Братської могили, складають обрізане гілля з дерев на центральній вулиці Гагаріна, складують будівельні матеріали за межами свого домоволодіння, на узбіччях доріг, висипають сміття на дитячій "Поляні казок", в парках і скверах селища чим спричиняють додаткові витрати коштів селищного бюджету, адже собівартість вивезення одного причепу сміття складає 500 – 800 грн.

Тому, виконавчий комітет селищної ради вживає необхідних заходів спрямованих на дотримання жителями селища "Правил благоустрою селища Драбів". До дня селища Драбів проводиться конкурс із благоустрою "Драбів-наш дім" серед жителів селища, підприємств, установ та організацій на кращий благоустрій території (із 15 серпня по 15 вересня 2020 року). Також, в селищі встановлені відеокамери, утворена комісія із благоустрою, яка буде здійснювати подвірні обходи, а адміністративна комісія селищної ради, буде накладати адміністративні штрафи на громадян-порушників правил благоустрою (ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення, передбачено накладення штрафу на порушника в розмірі 340-1700 грн.) Виконавчим комітетом зобов’язано КП "Драбівське ВУЖКГ" розробити та затвердити тарифи на вивезення сміття від приватних будинків жителів селища та укласти договори на вивіз сміття із жителями селища.

Шановні мешканці селища Драбів!

Закликаємо Вас оберігати та цінувати рідну землю, на якій ми всі живемо, вирощуємо хліб,  дихаємо повітрям, п’ємо воду!

Закликаємо Вас бути свідомими громадянами та патріотами своє землі!

Переконливо просимо Вас дотримуватись "Правил благоустрою селища Драбів", не створювати стихійні сміттєзвалища.

Для недопущення утворення стихійних сміттєзвалищ в селищі Драбів та утилізації сміття та відходів пропонуємо мешканцям домогосподарств:

  • самовивезення сміття та побутових відходів на селищне сміттєзвалище;
  • створити компостні ями на території власного домогосподарства (для листя та інших побутових відходів);
  • укласти договір з КП "Драбівське ВУЖКГ" на вивезення та захоронення побутових відходів.

Сподіваємося на Ваше розуміння та Вашу патріотичну, громадянську позицію.

Драбівська селищна рада