ЗВЕРНЕННЯ депутатів Драбівської селищної ради до Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо зниження тарифів на електричну енергію та природний газ

  • 714

Додаток

до рішення селищної ради

15.01.2021 року 4-98/VIII

 

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Драбівської селищної ради до Кабінету Міністрів України, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг щодо зниження тарифів на електричну енергію та природний газ

 

Ми, депутати Драбівської селищної ради Черкаської області, представляючи інтереси Драбівської селищної територіальної громади, вкрай стурбовані ситуацією щодо чергового підвищення цін на енергоносії.

У країні зберігається важка епідеміологічна ситуація, спричинена вірусом СОVID-19, поглиблюється криза в економіці, збитків зазнають підприємці, зростає безробіття та рівень бідності, платоспроможність українських родин стрімко падає. За таких умов додаткове підвищення тарифів перетворюється на чинник дестабілізації ситуації в країні, веде до зростання соціальної напруги, політичної нестабільності та економічних потрясінь.

У такій ситуації вважаємо неприпустимим зростання цін на газ для населення, бізнесу, підприємств теплоенергетики, яке ми спостерігаємо уже третій місяць поспіль.

Обурення викликає і підвищення тарифів на послуги з розподілу природного газу на 2021 рік. Згідно Постанови НКРЕКП від 16.12.2020 № 2464 "Про встановлення тарифу на послуги розподілу природного газу для АТ "Черкасигаз" з 01 січня 2021 року  тариф на послугу для жителів територіальних громад області зростає з 0,576 грн. до 0,648 грн. за 1 м³ на місяць з урахуванням податку на додану вартість.

Крім того, з 1 січня 2021 року Урядом скасовано знижені тарифи на електроенергію, а саме: населенню на обсяг споживання до 100 кВт⋅год на місяць; населенню, яке проживає в житлових будинках, обладнаних у встановленому порядку електроопалювальними установками та населенню, яке проживає в багатоквартирних будинках, не газифікованих природним газом і в яких відсутні або не функціонують системи централізованого теплопостачання, за обсяг, спожитий до 3000 кВт⋅год електроенергії на місяць в опалювальний період; для багатодітних, прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу незалежно від обсягів споживання електроенергії; населенню, яке проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій, що боляче вдаряє по найбільш незахищених верствах населення.

Непомірне зростання тарифів на енергоносії тягне за собою зростання цін на продукти харчування, товари повсякденного вжитку, ліки, послуги тощо. На сьогодні такі дії фактично ставлять людей за межу виживання.

Враховуючи вище викладене та численні звернення жителів Драбівської селищної територіальної громади,  просимо вжити невідкладних заходів щодо:

  • зниження  тарифів на електричну енергію, постачання та розподіл природного газу;
  • введення мораторію на підвищення цін на енергоносії;
  • скасування окремого тарифу на транспортування природного газу;
  • оприлюднення структури та розрахунку тарифів на електричну енергію та  природний газ;
  • збільшення видатків державного бюджету та залучення інвестиції  з метою нарощування обсягів  видобутку власного газу для потреб  громадян;
  • передбачення додаткових заходів за рахунок коштів державного бюджету для  соціального захисту громадян.

 

 

Схвалено на четвертій черговій сесії

Драбівської селищної ради VІIІ скликання

15 січня 2021 року