В Україні визначать чіткі правила вирішення питань адмінтерустрою. Уряд схвалив проєкт закону

  • 1146

В Україні визначать чіткі правила вирішення питань адмінтерустрою. Уряд схвалив проєкт закону

В Україні законодавчо визначать чіткі правила вирішення питань адмінтерустрою - основні засади адміністративно-територіального устрою, порядок утворення, ліквідації, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць та населених пунктів. Про це повідомляє пресцентр ініціативи "Децентралізація".

27 січня Уряд схвалив проєкт Закону «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою України» - один з пакету законопроєктів децентралізації, підготовлених Мінрегіоном у співпраці з усіма учасниками реформи.

За словами заступника Міністра розвитку громад та територій В’ячеслава Негоди, законопроєкт визначає чіткі процедури вирішення питань, пов’язаних з адмінтерустроєм держави і, нарешті, скасує досі чинний Указ Президії Верховної Ради Української PCP «Про порядок вирішення питань адміністративно-територіального устрою Української PCP» від 12 березня 1981 року.

- Законопроєкт найближчим часом направлять на розгляд парламенту. Очікуємо, що він так само отримає підтримку народних депутатів, яку має реформа місцевого самоврядування в цілому. Життя не стоїть на місці, постійно стикаємося з новими викликами і потребами, тому мусимо мати законодавчі інструменти вчасно реагувати і відкривати територіям шляхи розвитку, - сказав В’ячеслав Негода.

Якщо коротко, то законопроєкт вводить поняття адміністративно-територіального устрою України, адмінтеродиниці, населеного пункту, території територіальної громади та ін. Встановлюються засади, на яких будується адмінтерустрій, органи, до повноважень яких належить розгляд і вирішення питань адмінтерустрою, порядок утворення та ліквідації адмінтеродиниць, встановлення і зміни їх меж, віднесення населених пунктів до категорії сіл селищ міст, найменування і перейменування адмінтеродиниць, визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад.

Врегульовуються і питання щодо Державного реєстру адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад.

За посиланням на сайт Черкаської обласної ради