Триває декларування особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2020 рік

  • 382

  Фото без опису

  З 01 січня 2021 року розпочата щорічна кампанія декларування, осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яка триватиме до 31 березня 2021 року.

Відповідно до статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» державні службовці, посадові особи органів місцевого самоврядування та інші суб’єкти декларування, зобов’язані щорічно до 1 квітня подавати шляхом заповнення на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію (далі – НАЗК) особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація), за минулий рік за формою, яку визначає НАЗК.

 

Під час заповнення декларацій важливо врахувати зміни, пов’язані із застосуванням оновленого корупційного законодавства.

Суб’єктам декларування необхідно завчасно перевірити актуальність адреси своєї електронної поштової скриньки та чинність кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Перед початком роботи з Реєстром декларацій необхідно переконатися у наявності усієї необхідної інформації для заповнення декларацій.

НАЗК провело модернізацію Реєстру електронних декларацій, завдяки якій Реєстр декларацій став зручнішим для суб’єктів декларування, а саме:

1) тепер персональні дані в чернетках документів не зникають. Суб’єкт декларування може заповнювати документи з різних пристроїв та з різними кваліфікованими електронними підписами (КЕП);

2) декларант може переглянути й завантажити всі подані ним документи з персональними даними у форматі HTML і PDF зі свого кабінету;

3) стала зручнішою робота з КЕП, у разі використання декларантом кількох КЕП відсутня необхідність проводити процедуру зміни КЕП у Реєстрі декларацій;

4) відтепер у Реєстрі декларацій можливо подати повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента в електронній формі. Раніше суб’єкти декларування повинні були подавати їх тільки в паперовій формі.

Звертаємо увагу, що через набуття чинності закону, який частково відновлює повноваження НАЗК, декларанти знову можуть подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані в електронному вигляді в Реєстрі декларацій.