«Вакцина від COVID-19 безпечна і ефективна», – лікарка мобільної бригади

  • 513

Головна санітарна лікарка Черкаської області Людмила Кравченко говорить, що вакцина, яку вчора завезли в Україну, схвалена Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Дозвіл на її використання надали у понад 50 країн світу, зокрема Великобританія, Європейський Союз та Індія.

22 лютого Міністерство охорони здоров’я в Україні зареєструвало вакцину Oxford/AstraZeneca для екстреного медичного застосування на території України.

AstraZeneca – це векторна вакцина, яку розробив Оксфордський університет та британсько-шведська компанія AstraZeneca. Для повної імунізації потрібні дві дози з інтервалом у 28 днів. Вакцина може зберігатися до шести місяців при температурі від +2 до +8 С.

Вакцина Oxford/AstraZenecа виробляється на потужностях Serum Institute в Індії та має локальну назву Covishield.

«Після вакцинації в організмі людини виробляється білок, який сприяє відповіді імунної системи на коронавірус. Для повної імунізації необхідно дві дози вакцини з інтервалом 28 днів», – говорить Людмила Кравченко.

Ця вакцина зберігається при температурі від +2 до 8 градусів до 6 місяців.

Всесвітня організація охорони здоров’я не зареєструвала жодного летального випадку як ускладнення після проведення щеплення від COVID-19.

Заразитися вакциною неможливо. Вона не містить живого збудника вірусу, який здатний заразити людину.