Збережемо первоцвіти – перші промінці весни!

  • 1151

 

Весна! Пора року, яку ми зФото без опису нетерпінням чекаємо. Але найбільше тішить око розмаїття перших весняних квітів. З приходом теплих весняних днів у наших лісах з'являються тендітні первістки оновленої землі – первоцвіти. Це безцінний дар природи, перша посмішка весни, прикраса лісів.

Первоцвіти – це екологічна група рослин, яка нараховує близько 500 видів. Більша частина первоцвітів занесена до Червоної книги України: цибуля ведмежа, підсніжники білосніжні, конвалії, проліски та інші. Вони підлягають суворій охороні: їх не можна зривати, викопувати чи в інший спосіб використовувати частини цих рослин.

Збирання первоцвітів дуже шкідливе для природи тим, що не дає можливості рослинам утворити насіння. До того ж ушкоджуються сусідні квітки, ламаються стебла та бруньки. Також, нерідко, квіти вириваються з цибулинками, що призводить до повного знищення рослини. Зірвавши три рослини первоцвіту – означає, що ви загубили 45-60 насінин, які в майбутньому дали б нове покоління. Масове знищення ранньовесняних рослин з метою продажу призводить до зменшення їх кількості в природі, а згодом й до повного зникнення.

Слід пам’ятати, що, здійснюючи торгівлю рідкісними та зникаючими видами рослин та їх частинами, громадяни порушують закони України: „Про рослинний світ”, „Про охорону навколишнього природного середовища”, “Про Червону Книгу України” та згідно з вимогами ст. 88, 88-1, 90 Кодексу України про адміністративні правопорушення караються штрафами.

Дорогі жителі Драбівської ОТГ будьте свідомими і не губіть декоративні дикоростучі рослини лише задля примхи насолодитися їх запахом і красою. Не знищуйте квіти! Квітка у вазі – полонянка, яка приречена на загибель. Хай лісові квіти тішать око, серце і душу всіх, хто прийде слідом за вами у ліс.