Чи потрібно перереєстровувати нерухомість в "новому" реєстрі прав власності?

  • 2873

Реєстрація нерухомості по-новому. Що треба знати і чого не варто боятися -  Гроші - TCH.ua

Із запровадженням Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (з 01.01.2013 року), часто виникає питання, чи є чинними документи та їх реєстрація, що виникли до цього моменту.

Особливо дивує позиція деяких спеціалістів (часто такими є комунальні служби), які відправляють своїх клієнтів/користувачів реєструвати право власності в новому реєстрі, обгрунтовуючи свою вимогу тим, що нібито їх документи є “не актуальними” на сьогоднішній день. 

Так, серед різноманітних документів на нерухомість наразі  зустрічаються такі варіанти реєстрації права власності:

Найактуальніша - реєстрація в новому електронному реєстрі, що розпочав своє функціонування з 01.01.2013 року (Державному реєстрі  речових прав на нерухоме майно), що здійснюється лише акредитованими державними реєстраторами, в тому числі нотаріусами.

Реєстрація компетентним Бюро технічної інвентаризації (до 31.12.2012 року), що здійснювалась спочатку лише на паперових носіях (книгах), а пізніше, і в  електронному вигляді (Реєстрі прав власності на нерухоме майно).

Так, на практиці, якщо Ваше право власності було зареєстровано БТІ вже в електронному Реєстрі, ніяких проблем взагалі не виникає. На даний момент цей Реєстр є архівною складовою нового Державного реєстру прав. Будь-хто може з легкістю перевірити  факт такої реєстрації, отримавши інформацію з нового реєстру.

Проблеми найчастіше виникають з більш старими, так би мовити, документами, за якими реєстрації права власності здійснювалась БТІ лише в своїх книгах (тільки на паперових носіях). Факт реєстрації права власності в даному випадку підтверджується  штампом БТІ на документах, найчастіше зі зворотного боку.

Якщо хтось впізнав в останньому описі свої документи на нерухомість, не панікуйте. Ваші правовстановлюючі документи є дійсними, актуальними та законними. Держава визнає таку реєстрацію, і жоден нотаріус не відмовить Вам у здійснені нотаріальних дій. Єдиним нюансом є необхідність отримання підтвердження цієї реєстрації у Бюро технічної інвентаризації (що є звичайною практикою).

Ви звичайно можете за власним бажанням перереєструвати їх у новому реєстрі. Однак пам`ятайте, що це Ваше законне право, а не обов`язок, який Вам нав`язують.

Інші цнап інформує

Всі цнап інформує