Спалювання сухої трави перетворює маленьке багаття на неконтрольоване екологічне лихо

  • 820

Фото без опису

За інформацією Драбівського РС УДСНС України в Черкаській області внаслідок спалювання сухої рослинності та необережного поводження з вогнем протягом весняного періоду 2021 року значно збільшилася кількість пожеж у природних екосистемах. У зв’язку із загостренням ситуації 09.04.2021 відбулося  засідання комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій Драбівської селищної ради на якому прийнято заходи щодо запобігання виникненню та ліквідації надзвичайних ситуацій  в екосистемах громади під час пожежонебезпечного періоду 2021 року.

З метою попередження недопущення самовільного спалювання сухої рослинності  жителями населених пунктів Драбівської громади старостам сіл територіальної громади рекомендовано:

- в межах повноважень здійснити ефективні заходи протипожежного захисту з урахуванням вимог Кодексу цивільного захисту України;

 - активізувати роз’яснювальну роботу серед населення щодо недопущення спалювання сухої трави, побутового сміття та листя;

 - встановити заборону на випалювання сухої трави, очерету, тощо поблизу населених пунктів,  лісів, торфовищ;

 - запроваджувати тимчасове обмеження доступу населення  до лісових масивів та пожежонебезпечних зон біля торфовищ в період надзвичайно високого класу пожежонебезпеки, а також в’їзду до них транспортних засобів.

ПАМЯТАЙТЕ! Іноді для виникнення пожежі достатньо навіть непогашеного недопалка, недбало кинутого на узбіччя, а локалізувати загорання та погасити пожежу сухої трави на відкритих територіях, не просто, оскільки швидкість поширення вогню – висока, особливо у суху, вітряну погоду. Вогнем знищується не лише сухостій, але й насіння і коріння живих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів. Невинні на перший погляд спалювання можуть призвести до масштабних пожеж, загрожувати знищенням житлових будівель та життю людей.