Запрошення до Херсонщини на оздоровлення та відпочинок

  • 1324

Фото без опису

Херсонська область характеризується унікальним для степової зони комплексом природних рекреаційних умов і ресурсів, омивається водами Чорного й Азовського морів з піщаними пляжами протяжністю понад 200 км, унікальним природним комплексом та статусом найбільш екологічно чистого регіону України.

Херсонщина - край заповідних територій, де розташовані близько 80 об’єктів природно-заповідного фонду, 2 біосферні заповідники - Чорноморський і «Асканія-Нова», 5 національних природних парків: «Азово-Сиваський», «Джарилгацький», «Нижньодніпровський», «Кам’янська Січ», «Олешківські піски» (єдина в Європі пустеля).

Головними природними лікувальними ресурсами області є мінеральні та термальні води, лікувальні грязі (пелоїди), ропа солоних озер, морська вода.

У регіоні існують декілька родовищ лікувальних грязей, ропи та вод, які використовуються як лікувальні засоби санаторіями. Cульфідно-мулові лікувальні грязі озера Соляне (м. Гола Пристань ) мають такий хімічний склад:

сірководень, каротин, пеніціліноподібні, фолікуліноподібні та інші речовини.

Хімічний склад хлоридно-натрієвої ропи озера Соляне представлений хлоридами, карбонатами, гідрокарбонатами, залізом, сіркою, калієм, бромом, йодом, магнієм.

Щороку протягом сезону тільки у санаторії «Гопри» ( м. Гола Пристань) стаціонарно та амбулаторно отримують лікування майже 1500 людей. Досвід практичного застосування пелоїдів для лікування ряду

захворювань (в артрології, неврології, гінекології, дерматології, гастроентерології) переконливо свідчить про їх терапевтичні властивості.

Внаслідок природних умов в області сформувалася велика кількість водойм, донні відклади та ропа, хімічні властивості яких мають протизапальний, знеболювальний, десенсибілізаційний ефект, прискорюють регенеративні процеси, поліпшують кровообіг, обмінні процеси в організмі, мають регулюючий вплив, підвищують захисні функції. В області функціонують санаторні заклади за такими напрямами лікування:

1) водолікувальний (водолікарня «Гаряче джерело», ДЗСТ «Таврія», ДС «Чайка»);

2) водо-грязелікувальний (ДП «Санаторій «Гопри» ПРАТ «Укрпрофоздоровниця», санаторій «Чайка»);

3) санаторно-профілакторний (ДП «Санаторій для дітей з батьками «Скадовськ» ПРАТ «Укрпрофоздоровниця», СОК «Гілея», ТОВ «Дитячий лікувально-оздоровчий комплекс «Сузір’я Таврії», Херсонський обласний дитячий пульмонологічний санаторій «Дніпро»).

Перлиною херсонського краю є приморські курортні зони Чорного й Азовського морів з унікальною природою, широкими піщаними пляжами та теплим морем – це Скадовськ, Лазурне, Залізний Порт, Хорли, Генічеськ та коси Арабатської Стрілки. Кожен з них вирізняється особливостями та по-своєму цінний для гостей.

Найкраще для дитячого відпочинку підійде місто-курорт державного значення Скадовськ із завжди теплою морською водою та неглибоким морем. До того ж у місті розташований дельфінарій «Акварель» та аквапарк. Залізний Порт неофіційно вважається молодіжним курортом і приваблює відвідувачів чотирма кілометрами берегової лінії з глибоким відкритим морем і довгою набережною з безліччю розважальних закладів. Лазурне – приморське селище міського типу, що здобуло свою назву завдяки відкритому морю, що під сонячними променями виграє неймовірними відтінками блакитного кольору.

Пологе узбережжя з піщаними пляжами та кришталево чистою морською водою припаде до душі поціновувачам спокійного родинного відпочинку.

Гостям, яких цікавить історико-культурна спадщина, пропонуємо відвідати с. Хорли із залишками унікального чорноморського порту заснованого відомою «хазяйкою південних степів» Софією Фальц-Фейн. Прекрасним доповненням відпочинку у Хорлах є унікальні природні джерела з температурою води +8- 100С протягом року. Недалеко від Хорлів, з боку Каркінітської та Широкої заток, знаходяться джерела лікувальних грязей.

Азовське узбережжя Херсонської області вабить завжди теплим морем (влітку вода тут прогрівається до +28-300С), найтривалішим купальним сезоном, найдовшою піщаною косою Арабатська стрілка, цінними родовищами термальних йодобромних вод та цілющими лікувальними грязями єдиного в Європі за своїми властивостями озера Сиваш (солоність коливається від 22 до 87%). Найвідомішими курортами на узбережжі Азовського моря на Херсонщині є місто Генічеськ, села Генічеська Гірка, Щасливцеве та Стрілкове. Упродовж сезону на території області гостей приймають 1750 закладів розміщення, з них 229 закладів відпочинку та оздоровлення (державної, комунальної та колективної власності), 45 дитячих оздоровчих таборів, 9 спеціалізованих санаторних закладів, 1369 мініготелі і пансіонати приватного сектору, а також 26 бази та комплекси зеленого туризму, 72 цілорічні готельні 3 комплекси. Детальніше про Херсонщину можна дізнатися за посиланням https://kherson.travel/.

З огляду на викладене обласна державна адміністрація запрошує працівників підприємств, установ, організацій та всіх охочих на відпочинок та оздоровлення до гостинної Херсонщини.

Відпочинок та оздоровлення на Херсонщині – це організоване та безпечне дозвілля для тих, хто хоче і може поєднувати оздоровлення, відпочинок, екскурсії, творчість, спорт. Контактна особа – Микола Шаповал, начальник управління туризму та курортів обласної державної адміністрації, телефон +38 (066) 742-04-24 , електронна адреса tourism@khoda.gov.ua.

Сподіваємося на співпрацю та чекаємо на відпочинок.