Ми повинні не тільки пам’ятати про події минулого, але й не повторювати трагедії попередніх поколінь

  • 571

     Фото без описуДень пам'яті жертв політичних репресій — щорічний національний пам'ятний день в Україні, що припадає на третю неділю травня. Відзначається згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року з метою вшанування пам’яті жертв політичних репресій комуністичного режиму.

    Термін «репресії» використовується для визначення методу покарання людей, які вважалися антиреволюційнимпи елементами і ворогами народу. Сталінізм нищив кожного, хто був запідозрений у «тяжкому злочині» – любові до України. Починаючи з національної інтелігенції, репресії поширилися на представників органів влади, внутрішніх справ, військовослужбовців, керівників підприємств, установ та організацій, селян – всіх, у кому тодішній режим вбачав загрозу своєму існуванню.

    Кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори.

Фото без опису    У ці пам’ятні і скорботні дні особливим теплом і шаною хочемо огорнути привітну, щиру, добру жительку нашої громади Ганну Афанасіївну Нечипорук із селища Драбів, яка єдина на сьогодні у громаді має статус жертви політичних репресій.

      Народилася Ганна Афанасіївна у 1925 році в селі Котюжани Збарацького району Тернопільської області. Була зв’язковою Української Повстанської Армії із позивним "Орися". Заарештована 22 серпня 1945 року  Вишнівецьким районним відділком народного комісаріату внутрішніх справ. 15 жовтня 1945 року засуджена військовим трибуналом народного комісаріату внутрішніх справ у Тернопільській області на 10 років в виправному трудовому таборі з конфіскацією майна.  Покарання відбувала в м. Воркута (Республіка Комі, РФ).

     Як згадує Ганна Афанасіївна, вона тяжко працювала на цегельному заводі, формуючи по 53 тисячі сирої цегли за день. Була звільнена 13 жовтня 1954 року. Після звільнення працювала у рідному селі дояркою та ланковою буряківничої ланки колгоспу "Червоний партизан". За сумлінну працю неодноразово нагороджувалась цінними подарунками. Реабілітована 26.12.1991.

       У 2011 році переїхала на постійне місце проживання до дочки у наше селище і з того часу є окрасою, надійним стержнем і берегинею своєї дружньої родини, а для нас усіх - яскравим прикладом великої любові до України, незломності духу,  нескореності волі жити вільно і незалежно!

Фото без опису    Саме з такими словами звернулися до нашої героїні сьогодні голова Драбівської громади Світлана Орел та голова ветеранської організації Валентина Крокосенко, які завітали до Ганни Афанасіївни з нагоди пам’ятної дати.

    Хай здоровиться Вам, шановна Ганно Афанасіївно, многая і благая літа!

    Довідково.

     Драбівською селищною радою забезпечується виплата щомісячної стипендії Нечипорук Ганні Афанасіївні як ветерану Української  Повстанської Армії, реабілітованій, за рахунок коштів субвенцій із обласного бюджету.