Законопроєкт щодо питань адміністративно-територіального устрою потребує додаткового обговорення - АМУ

  • 466

19 травня під час засідання Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування мав розглянути урядовий проєкт Закону «Про вирішення питань адміністративно-територіального устрою України» (№4664).

Втім за спільною пропозицією Підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування і Мінрегіону під час затвердження порядку денного питання розгляду законопроєкту було зняте. Необхідність зняття цього законопроєкту обгрунтовувалася тим, що він потребує додаткового обговорення між профільним Комітетом та асоціаціями органів місцевого самоврядування до його розгляду на засіданні. 

АМУ підтримала таке рішення Комітету, адже законопроєкт №4664 фактично усуває територіальні громади від участі у вирішенні частини питань адміністаритвно-територіального устрою, що стосуються управління власними територіями громад та передбачає централізацію таких повноважень Урядом. Слід зазначити, що на загрозі централізації повноважень та невідповідності законопроєкту принципам Європейської Хартії місцевого самоврядування АМУ наголошувала ще на стадії узгодження положень цього законопроєкту з Мінрегіоном. На жаль, позицію АМУ міністерство не врахувало і урядовий законопроєкт був зареєстрований у Верховній Раді 28 січня 2021 року.  

Асоціація міст України сподівається, що профільний парламентський Комітет врахує інтереси місцевого самворядування та доопрацює законопроєкт№4664 відповідно до принципів Європейської Хартії місцевого самоврядування. 

 

Лист АМУ