Відтепер власники земельних ділянок мають більше можливостей розпоряджатися своєю землею

  • 343

Сьогодні, нагадаємо, набув чинності Закон України № 552-IX від 31.03.2020 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення».

Цей документ запроваджує поетапне скасування заборони на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення приватної власності з низкою обмежень. Зокрема передбачено такі основні терміни запуску обігу права власності на землю:

із 1 липня 2021 року до 31 грудня 2023 року – продаж земель тільки фізособам-громадянам України в розмірі не більше 100 га на одну особу, зазначене обмеження не поширюється на земельні ділянки, набуті у власність громадянином до набрання чинності Закону України № 552-IX від 31.03.2020;

із 1 січня 2024 року – таку можливість отримають юридичні особи, а також зростає обмеження до 10 тис. га.

Водночас заборона відчуження земель державної та комунальної власності залишається чинною. Виключення становлять землі селянського (фермерського) господарства державної та комунальної власності, що належать громадянам на праві постійного користування, довічного успадкованого володіння, а також орендарі земельних ділянок, які набули право оренди шляхом переоформлення права постійного користування до 2010 року. Такі особи матимуть право їх викупити із розстроченням платежу до 10 років за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів. У разі купівлі земельної ділянки з розстроченням платежу право власності переходить до покупця після сплати першого платежу.

Купівля-продаж земельної ділянки здійснюється з дотриманням переважного права на її придбання. Переважне право на придбання земельної ділянки може бути передано його суб’єктом іншій особі, про що такий суб’єкт має письмово повідомити власника земельної ділянки.

До угод з відчуження земельних ділянок встановлені такі додаткові вимоги:

всі оплати повинні проводитись у безготівковій формі;

набувач земельної ділянки має пройти фінансовий моніторинг і документально підтвердити джерело набуття коштів;

до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених у натурі із земельних часток (паїв), не може бути меншою за їхню нормативну грошову оцінку.

Отже, вищезазначений закон забезпечує реалізацію конституційних прав громадян на вільне розпоряджання своєю власністю та створює прозорі умови для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами України.

За інформацією прес-служби Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області

Пресслужба ОДА