На Черкащині вперше провели трансплантацію серця

  • 568

Фото без опису

Безпрецедентна подія в медичній сфері області. Тут уперше провели пересадку серця. Такі операції в Україні стали можливими віднедавна завдяки змінам у законодавстві.

Шанс на друге життя отримав 59-річний  черкащанин. Оперували його кардіохірурги Черкаського обласного кардіоцентру у співпраці з Національним інститутом серцево-судинної хірургії ім. М. М. Амосова. Нині пацієнт отримує необхідну лікарську й медикаментозну підтримку. 

Фото без опису– Це визначна подія для Черкащини, – відзначає очільник області Олександр Скічко. – Разом із медиками ми провели комплексну роботу, аби все це стало можливим. Ми ставили перед собою амбітну ціль – зробити Черкащину центром трансплантації. І поступово прямуємо до неї.

Донором став померлий місцевий житель. Дозвіл на мультиорганний забір надали його родичі для порятунку життя тих, хто цього потребує. 

– Реципієнта для проведення операції знайдено через Єдину державну інформаційну систему трансплантації, – розповідає завідувач серцево-судинної хірургії обласного кардіоцентру Олег Журба. – Система запропонувала 59-річного пацієнта. У нього була виражена серцева недостатність. Серце майже не виконувало свою функцію.  Класичні методи кардіологічної та кардіохірургічної допомоги були неефективні. Далі проведений тест на сумісність показав, що операція можлива. 

Фото без опису

Фото без описуФото без описуПриклад такого мультиорганного донорства для Черкащини – унікальний. Вилучені органи вже трансплантували. Операції з пересадки нирок провели в Черкаському обласному онкодиспансері. Для тутешніх фахівців це теж новий досвід. Адже до того вони проводили лише родинні трансплантації.  

– На Черкащині близько 500 осіб перебувають на постійному гемодіалізі, – відзначає завідувач обласного центру пластичної реконструктивної та малоінвазійної онкоурології Черкаського обласного онкологічного диспансеру Роман Морару-Бурлеску. –  І тільки 2-3% з них можуть розраховувати на родинну трансплантацію. Хоча це вже великий показник. Інші ж вимушені жити на гемодіалізі все життя. Посмертна трансплантація дасть шанс цим людям на нормальне життя, не прив’язане до лікарняного ліжка.

Фото без описуТрансплантацію печінки провели київські фахівці з Національного інституту хірургії та трансплантології ім. О. О. Шалімова.

Нагадаємо, на Черкащині діють три заклади, які можуть проводити операції із трансплантації органів. Це – Черкаська обласна лікарня, Черкаський обласний кардіологічний центр і Черкаський обласний онкологічний диспансер. 

Пресслужба ОДА