Чому робота без офіційного оформлення це погано?

  • 234

Діяльність органів служби зайнятості щодо детінізації трудових відносин відбувається за такими напрямками:

1. Сприяння легальному працевлаштуванню. До служби зайнятості надходять пропозиції лише легальних робочих місць.

2. Матеріальне заохочення роботодавців до укладення трудових договорів та створення нових робочих місць. Сприяння у наданні компенсації роботодавцям частини фактичних витрат, пов’язаних зі сплатою єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування за працівника, прийнятого на нове робоче місце за трудовим договором.

 3. Проведення інформаційно-роз'яснювальної роботи. Розвинена мережа установ служби зайнятості дозволяє роботодавцям отримувати адресні роз’яснення щодо чинних норм законодавства. Окрім цього, фахівці служби зайнятості  організовують періодичні відвідування суб’єктів господарювання з метою консультування, як роботодавців, так і працівників.

4. Аналіз статистики. Володіння інформацією щодо чисельності працівників на підприємствах усіх галузей економіки, дозволяє виявити найвразливіші сектори підприємництва.

5. Вживання заходів щодо осіб, які зловживають статусом безробітних. Тривалість виплати допомоги по безробіттю скорочується на термін до 90 календарних днів у разі приховування відомостей про працевлаштування на роботу тимчасового характеру, або здійснення іншої діяльності за винагороду в період отримання допомоги по безробіттю (ст. 31 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття»).

Використання найманої праці без оформлення трудових відносин призводить до позбавлення працівника права на:

-гарантований розмір заробітної плати;

-оплачувану відпустку та відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами;

-оплату лікарняного;

-достроковий вихід на пенсію;

-скорочений робочий день;

-допомогу по безробіттю;

-соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві й професійних захворювань;

-зарахування виробничого стажу;

- гідного матеріального забезпечення щодо соціального страхування в старості (пенсійне забезпечення).

Переваги легальної зайнятості:

  • право на вільний вибір професії та місця роботи;
  • гарантоване отримання грошової винагороди за виконану роботу;
  • безпечні умови та дотримання режиму праці;
  • право на відпочинок;
  • захист від незаконного звільнення;
  • соціальний захист у разі втрати працездатності чи роботи.

          У рамках співпраці Черкаської обласної служби зайнятості з Головним управлінням Держпраці у Черкаській області, з 1 липня 2021 року розпочалося чергове інспектування роботодавців в межах реалізації Національного плану спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік, що буде проходити в два етапи.

          Такі заходи дають можливість оперативно виявити та забезпечити інспектування роботодавців, що мають найвищий ризик використання незадекларованої праці.

          Криза COVID-19 в черговий раз підкреслила, наскільки незахищеними виявилися люди, які заради того, щоб отримувати більше грошей «зараз», працюють неофіційно, без трудового договору.

          Втративши роботу, вони залишались сам на сам із проблемою, оскільки роботодавець не ніс перед ними жодної відповідальності.

 

ТОМУ, погоджуючись на неофіційну роботу:

  • ВИ ПОГОДЖУЄТЕСЯ З ТИМ, ЩО ВАМ НЕ ПОТРІБЕН СОЦІАЛЬНИЙ ПАКЕТ, до якого входять: страхування, лікарняний, компенсація в разі нещасного випадку тощо;
  • ВИ дозволяєте несумлінному РОБОТОДАВЦЮ ЗВІЛЬНИТИ ВАС БЕЗ ПОПЕРЕДЖЕННЯ, АБО ОШТРАФУВАТИ БЕЗ ПОЯСНЕННЯ ПРИЧИН;
  • ПОЗБАВЛЯЄТЕ себе відпусток, соцальних програм (наприклад, субсидії), а тим більше гідної пенсії в старості.

 

          А якщо Ви підприємець, який наймає на роботу людей без трудової угоди, то будьте готові до різних позапланових витрат. Зокрема:

- на навчання персоналу, тому що досвідчені фахівці зажадають офіційного оформлення та «білу зарплату»;

- на модернізацію свого виробництва або закупівлю товару для розширення асортименту, тому що вам буде складно отримати кредит в банку або залучити додаткові інвестиції;

- на погашення штрафу за порушення трудового законодавства, тому що рано чи пізно ви потрапите під перевірку Державної служби України з питань праці;

- на оплату податків, які держава або місцева влада змушені додатково призначати або підвищувати, щоб отримати в бюджет кошти на соціальні програми. Адже на зарплату з державного бюджету чекають лікарі, вчителі, рятувальники, пожежники та ін.

          Тож вкотре закликаємо роботодавців та громадян зробити крок назустріч суспільству – легалізувати найману працю та відмовитись від «чорної» зарплати в «конвертах».