Столітній ювілей народного художника Івана Лисенка

  • 512

Фото без опису

Сьогодні, 14 вересня 2021 року, минає 100 років від дня народження видатного земляка художника-аматора, колекціонера, культурного діяча, уродженця села Золотоношка Івана Івановича Лисенка.

З цієї нагоди в с. Золотоношка Драбівської громади за участі селищного голови Світлани ОРЕЛ, учнівської молоді, дирекції закладу загальної середньої освіти, працівників культури відбувся мітинг реквієм та покладання квітів до могили Івана Лисенка на місцевому кладовищі.                                                  

Тематична екскурсія проведена у Драбівському краєзнавчому музеї дала можливість відвідувачам ознайомитись із життям на творчістю Івана Лисенка, дізнатися про його вклад у розвиток рідного села, визнання І.І.Лисенка як особистості, як художника та культурного діяча.

 

ДОВІДКОВО:

Народний художник Іван Іванович Лисенко (14.09.1921-02.09.1997) народився в селі Золотоношка Драбівського району на Черкащині в сім’ї хліборобів. 1935 року закінчив сім класів місцевої школи, почав працюва- ти в колгоспі. У Другу світову потрапив до концтабору Бухенвальд. До рідного села повернувся 1945-го. Наступного року призваний до армії, десь тоді починає малювати. По поверненні закінчив культосвітній технікум, Харківський інститут культури. Був директором Золотоношківської бібліотеки, місцевого Будинку культури.

1974 року створив у рідному селі краєзнавчий музей, який згодом отримав звання «народного». Ініціював створення в Золотоношці картинної галереї «Дружба народів» (1988).

1950 року з’явилася перша картина Івана Лисенка – «Поле край села». Далі були: «Поле Іллі Шведа», «А льон цвіте», «Рано на Івана Купала», «Свято зими в Драбові», «Рушники баби Наталки» та ін.

1974-го художник став лауреатом Всесоюзної виставки творів самодіяльних художників «Слава праці», згодом – Всесоюзного фестивалю самодіяльної творчості трудящих. 1985 року отримав почесне звання «Заслужений майстер народної творчості». В 1994 році став лауреатом Премії Катерини Білокур.

Роботи Івана Лисенка експонувалися на 23 персональних виставках, а також численних обласних, республіканських, всесоюзних і міжнародних. Про життя художника знято два документальні фільми: «Золотоношківські вечорниці» та «Сяйво фарб І. Лисенка».