Дотримання  безпеки праці під час проведення  осінньо – польових робіт

  • 210

 

    Успішне проведення осінньо - польових робіт – це завжди важливий екзамен не тільки для керівників селянських підприємств і трудівників села, а й для усіх відповідальних за охорону праці й техніку безпеки у сільськогосподарському виробництві. Адже ці роботи, крім належного організаційного рівня, повинні виконуватися також з дотриманням вимог нормативно-правових актів з охорони праці, тобто без ризику для здоров’я і життя працівників.

      Статистика виробничого травматизму в АПК показує, що найбільше нещасних випадків стається на механізованих процесах у рослинництві, для яких характерна велика кількість небезпечних та шкідливих виробничих факторів, що є постійним джерелом небезпеки для працівників сільськогосподарського виробництва. Велика кількість небезпек, поєднаних з відсутністю належного нагляду за дотриманням вимог безпеки праці під час експлуатації мобільних сільськогосподарських машин на високоінтенсивних механізованих процесах та незадовільним станом засобів безпеки на техніці, часто не дають змоги відокремити пріоритетні напрями профілактичної роботи з охорони праці на підприємствах АПК, спрямувати зусилля на подолання найбільш невідкладних завдань охорони праці. 

       Основними видами подій, що призводять до травмування або загибелі працівників, є зіткнення машинно-тракторних агрегатів, їх перекидання, наїзд на осіб, які відпочивають у не відведених для цього місцях, перебування працівників на агрегатах під час їх руху. Всього цього можна уникнути, організувавши:

 - проведення відповідних інструктажів, навчань і перевірки знань у працівників з питань охорони праці;

- на відведених ділянках, створивши місця для відпочинку працівників, майданчики для зберігання техніки і паливо-мастильних матеріалів;

- розроблення схем руху транспорту із зазначенням дозволених напрямків, поворотів, розворотів, зупинок, в'їздів, виїздів.

      Більшість нещасних випадків, в тому числі зі смертельними наслідками, стаються з працівниками в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння.  Звертаємо увагу керівників підприємств на недопущення в такому стані працівників до виконання своїх обов’язків на робочому місці.  Виявлені під час трудового процесу робітники в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння повинні бути відсторонені від роботи згідно з вимогами законодавства, оскільки основна вина за настання нещасних випадків з такими працівниками лягає не тільки на потерпілих, але і на керівника підприємства.

       Перелічені заходи не вимагають від господарників якихось значних фінансових, трудових, матеріальних витрат, але суттєво допоможуть зберегти життя і здоров’я працюючих.

       Нагадуємо, що згідно з чинним законодавством, для своєчасного і ефективного проведення розслідування нещасних випадків, про травмування працівників, роботодавцям,  протягом  двох годин, з використанням засобів зв’язку, необхідно повідомляти Золотоніське  відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Черкаської області (тел. (04737)23039 або 0679950253) та не пізніше наступного робочого дня надати на паперовому носії повідомлення відповідної форми.

 

Богославець В.Г.

страховий експерт з охорони праці

Золотоніського відділення управління

виконавчої дирекції Фонду соціального

страхування України у Черкаської області.