80 років трагедії Бабиного Яру

  • 347

Фото без опису

 

   У 2021 році виповниться 80 років, відколи у Бабиному Яру в Києві були вбиті перші жертви нацистської політики винищення – майже 34 тисячі київських євреїв.

  За два роки окупації Бабин Яр перетворився на величезну братську могилу десятків тисяч знищених військовополонених, заручників, а також українських патріотів і партизан, моряків Дніпровської флотилії й в’язнів Сирецького концтабору.

   У Бабиному Яру німецькі окупанти, які зайняли Київ у 1941 році, тільки через кілька місяців після нападу на Радянський Союз вбили більшу частину євреїв, які проживали в місті. Тут, у Бабиному Яру, за 48 годин були жорстоко вбиті понад тридцять тисяч невинних дітей, жінок і чоловіків. Першими розстріляли пацієнтів київської психіатричної лікарні. Відбувся жахливий початок Голокосту, винищувального походу проти євреїв Європи. До закінчення німецької окупації в 1943 році, у Бабиному Яру були страчені десятки тисяч військовополонених і цивільних, тут українці, росіяни, білоруси, роми і багато інші народів повинні були віддати своє життя. Загалом у Бабиному Яру загинув 621 український націоналіст.

   Урочище Бабин Яр — це трагедія всього людства, але сталася вона на українській землі. І тому, ми українці, не має права забувати про неї. Бабин Яр – це всесвітньо відоме місце трагедії, що стало символом Голокосту, найбільший інтернаціональний цвинтар в Україні. Сьогодні на території Бабиного Яру знаходиться більше десяти пам'ятників жертвам нацистського терору.

   Трагедія Бабиного Яру відзначається в Україні на державному рівні та є свідченням того, що в пам’яті українського народу подібні скорботні події не мають жодних часових проміжків і будь-яких термінів.

   29–30 вересня ми вшануємо пам’ять десятків тисяч розстріляних. Схиляємо голови перед усіма жертвами Бабиного Яру.  

               Ніколи знову! Вічна пам’ять загиблим у Бабиному Яру!