Порядок виправлення помилок у кадастрі щодо данних про земельні ділянки

  • 606

Кабмін Постановою від 20 жовтня 2021 р. № 1098 вніс зміни до Порядку проведення інвентаризації документації із землеустрою. Серед основних змін і ті, що передбачають можливість виявлення та виправлення помилок, допущених у Державному земельному кадастрі щодо земельних ділянок.

Із набранням чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» об’єднані територіальні громади стали повноправними володарями землями за межами населених пунктів. Для ефективного управління земельними ресурсами ОТГ проводять масову інвентаризацію земель. Існує нагальна необхідність впорядкування і визначення земель, які перебувають в приватній власності, оренді, постійному користуванні та виявлення земель, які не обліковуються в кадастрі та є вільними.

Під час проведення робіт по інвентаризації земельних ділянок виявляються численні помилки у розташуванні земельних ділянок (їх меж), коли одна ділянка накладається на іншу.

Зміни, прийняті на засіданні уряду полягають в тому, що під час проведення інвентаризації земельних ділянок та виявлення помилок у відомостях Державного земельного кадастру, вони можуть виправлятися.

 Якщо під час інвентаризації виявлені помилки, допущені у відомостях Державного земельного кадастру щодо меж земельних ділянок, на кадастрових планах відповідних земельних ділянок зазначаються виправлені відомості про них, а саме існуючі межі земельних ділянок, існуючі координати поворотних точок меж земельної ділянки та пропозиції щодо виправлення меж земельних ділянок, проектні координати поворотних точок меж земельної ділянки.

 Відтак, за результатами проведення інвентаризації складається кадастровий план земельної ділянки, у якої виявили помилки. На кадастровому плані відображається існуюча межа земельної ділянки і та, яка вже внесена до кадастрової карти. Розбіжності у межах земельної ділянки та можливі накладки виправляються сертифікованим інженером-землевпорядником.

 Кадастрові плани земельних ділянок з виявленими помилками погоджуються з власниками таких земельних ділянок (якщо земельна ділянка перебуває в користуванні — також із землекористувачем) до внесення змін до відомостей до Державного земельного кадастру. Тобто тільки за умови погодження з власниками/землекористувачами виправлених помилок, відомості про нові межі вносяться до Державного земельного кадастру.

Про такі нові можливості виправлення помилок у кадастрі повинні знати кадастрові реєстратори, оскільки ще невідомо, яким чином такі помилки будуть виправлятися в кадастрі. Слідувало б у Порядку ведення ДЗК прописати механізм виправлення помилок у відомостях про земельну ділянку в процесі здійснення інвентаризації. Хто і коли направляє до кадастрового реєстратора кадастрові плани з виправленнями, у який строк ці виправлення будуть вноситись та реєструватиметься земельна ділянка, поки що невідомо.

 Зокрема, Порядок доповнено і такими змінами:

Якщо одній особі (або декільком) належить на праві власності/користування не менше як 75 % масиву земель сільськогосподарського призначення, то інвентаризація може проводитися за відсутності рішення органу виконавчої влади, уповноваженого здійснювати розпорядження земельною ділянкою, або рішення сільської, селищної, міської ради, яка представляє інтереси ОТГ, на території якої розташований масив.

Порядок доповнено абзацом до п.5 – об’єктами державної інвентаризації земель та земельних ділянок є несформовані земельні ділянки та земельні ділянки, відомості про які відсутні у Державному земельному кадастрі. До внесення змін, об’єктами інвентаризації виступали тільки сформовані земельні ділянки, що унеможливлювало проведення інвентаризації земельних ділянок, які не внесені до Державного земельного кадастру. Так, кількість «безхазяйних» земельних ділянок повинна зменшитись.

Усунення численних помилок у Державному земельному кадастрі через такий механізм дасть змогу мінімізувати кількість «неправильно лежачих» земельних ділянок на карті. Тепер ми маємо хоч якийсь порядок «боротьби» з помилками геометрії земельних ділянок.

В разі виникнення додаткових питань прошу звертатись до Драбівського  бюро правової допомоги Золотоніського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що знаходиться за адресою: смт. Драбів, вул. Шевченка, 11, або за номером контакт- центру.