Пам’ятка населенню про заборону спалювання рослинності або її залишків

  • 717

 

Восени люди активно згрібають опале  листя і  спалюють його, не задумуючись над тим, якої шкоди це завдає здоров’ю та довкіллю. Кожного року  –  лікарі попереджають про ризики для здоров’я, а екологи б’ють на сполох, адже це призводить до забруднення повітря, води та ґрунту, а також зникнення певних видів тварин!

Під час горіння рослинних залишків у повітря вивільняються шкідливі хімічні сполуки, які знижують імунітет людини, викликають алергію, захворювання дихальних шляхів, посилюють негативний перебіг хронічних, а також сприяють розвитку онкологічних захворювань.

Окрім безпосередньої загрози людському здоров’ю, спалювання листя і сухої трави призводить до таких загроз:

1. В сухому листі згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка. Їх здобич – попелиці, лишаються зимувати на стадії яйця на гілках. Спалюючи листя восени ми створюємо умови для розвитку попелиць навесні.

2. Спалювання листя призводить до руйнації ґрунтового покриву, адже безпосередньо вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми.

3. За нормальних умов, коли листя перегниває, необхідні для розвитку рослин речовини повертаються в грунт. При згорянні ж утворюється зола. Не зважаючи на загальноприйняту думку, зола – дуже погане добриво і, таким чином, спалювання листя щороку призводить до все більшого збіднення ґрунту.

4. При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, що веде, в свою чергу до порушення законодавства і знищення диких рослин та тварин. Саме із спалювання стерні на полях починається більшість пожеж.

5. Аналогічним чином, існує загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків.

6. Якщо ведеться спалювання стерні на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, постає нова загроза. Густий дим є напівпровідником і за певних умов здатний стати причиною короткого замикання ЛЕП.

7. Дим від вогнищ, в туманні дні може утворювати смог і надовго зависати у повітрі. В цьому випадку погіршується видимість на дорогах, що призводить до збільшення частоти ДТП, аварій.

Згідно з чинним законодавством, спалювати суху рослинність ЗАБОРОНЕНО.

Адміністративна відповідальність: статтею 77-1  Кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне випалювання рослинності, або її залишків передбачено накладення штрафу: на громадян - від 180 до 360 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян та на посадових осіб -   від 900 до 1260 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Ті самі дії, вчинені в межах територій та об’єктів природно-заповідного фонду, тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 360 до 720 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від 1260 до 1800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кримінальна відповідальність: стаття 245 Кримінального Кодексу України передбачає кримінальну відповідальність за знищення або пошкодження об'єктів рослинного світу: «Знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також стерні, сухих дикоростучих трав, рослинності або її залишків на землях сільськогосподарського призначення вогнем чи іншим загально небезпечним способом - караються штрафом від 5400 до 9000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян  або обмеженням волі на строк від двох до п'яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричинили загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки, - караються позбавленням волі на строк від п'яти до десяти років».

Однією із альтернатив спалюванню сухої трави, якою може скористатися приватний сектор, є компостування. Це безпечно для довкілля і навіть частково вирішує проблему накопичення побутового сміття. Крім цього, компост – це забезпечення саду та городу органічними добривами з великою кількістю мікроелементів. Його можна використовувати як мульчу, яка, окрім функції підкормки, буде зберігати вологу та пригнічувати ріст бур’янів біля корисних рослин. Для приготування органічного добрива листя і траву треба висипати у яму глибиною півметра і залити водою, а тоді присипати ґрунтом. Протягом літа вміст ями треба перемішувати. Компост готовий, якщо перетворився на однорідну розсипчасту масу. Таке органічне добриво можна використати для вазонів, клумб та овочевих грядок.

 

Закликаємо громадян не палити листя, не робити шкоди своєму здоров’ю та навколишньому природному середовищу!