Лист керівнику сільськогосподарського підприємства, голові фермерського господарства

  • 437

 

Драбівська селищна рада повідомляє, що відповідно до частини 7 статті 371 Земельного кодексу України земельні ділянки під полезахисними лісовими смугами, які обмежують масив земель сільськогосподарського призначення, передаються у постійне користування державним або комунальним спеціалізованим підприємствам або в оренду фізичним та юридичним особам з обов’язковим включенням до договору оренди землі умов щодо утримання та збереження таких смуг і забезпечення виконання ними функцій агролісотехнічної меліорації. Згідно частини 1 статті 5 Лісового кодексу України до земель лісогосподарського призначення не належать землі, на яких розташовані полезахисні лісові смуги. Постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 №650 затверджено Правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення.

Відомо, що історія насадження полезахисних лісових смуг в Україні сягає майже двохсотлітньої давнини. За цей час аграрії переконалися в тому, що лісосмуги виконують вітрозахисну, водорегулюючу, ґрунтозахисну, рекультиваційну та естетичну функцію. 

Враховуючи швидкі темпи глобальної зміни клімату, масштабну деградацію ґрунтів в Україні та з метою збереження гумусу в ґрунті, сприятливого мікроклімату на полях  селищна рада пропонує взяти в оренду полезахисні лісові насадження, які обмежують масив ваших полів.