ДЕКЛАРУВАННЯ 2022

  • 321

Шановні депутати!

        Звертаємо вашу увагу, що 01 січня 2022 року розпочався черговий етап подання щорічних декларацій за 2021 рік особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, який триватиме до 31 березня 2022 року включно.

         Відповідно до статті 45 Закону України «Про запобігання корупції» (далі – Закон) посадові особи місцевого самоврядування та депутати місцевих рад зобов’язані щорічно подавати шляхом заповнення на офіційному вебсайті Національного агентства з питань запобігання корупції декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування (далі – декларація), за минулий рік за формою, яку визначає Національне агентство.

         В електронній декларації необхідно вказувати:

         - унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (ЄДДР) – УНЗР, знаходиться знизу з правого боку та складається з послідовності восьми та п’яти цифр. Перші 8 цифр – це дата народження у форматі «рік народження, місяць і дата». Цей запис в реєстрі виникає після отримання біометричних документів (закордонного паспорта нового зразка або ID-картки);

         - серію та номер паспорта громадянина України, або ID-картки, або свідоцтва про народження;

         - банківські та інші фінансові установи, у яких у суб’єкта декларування або членів його сім’ї відкриті рахунки (зазначають найменування банку або іншої фінансової установи/ тип рахунку/ номер рахунку);                                       

         - дані про об’єкт декларування, що перебував у володінні або користуванні суб’єкта декларування або членів його сім’ї, зазначаються в декларації, якщо такий об’єкт перебував у володінні або користуванні станом на останній день звітного періоду або протягом не менше половини днів протягом звітного періоду.                                                                                            

         Членами сім’ї суб’єкта декларування, які не є його подружжям або дітьми, вважаються особи, що спільно проживали із суб’єктом декларування станом на останній день звітного періоду або сукупно протягом не менше 183 днів протягом року, що передує року подання декларації.

 

 Необхідні дані для заповнення декларації можна отримати онлайн, а саме через:

Державний реєстр речових прав на нерухоме майно (https://bit.ly/2zeaaIQ) – містить інформацію, яку необхідно зазначити у розділах 3 «Об’єкти нерухомості» та 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» декларації.

Офіційний електронний портал Держгеокадастру (https://e.land.gov.ua/) – містить відомості про власників та користувачів земельних ділянок, які потрібно зазначати у розділі 3 «Об’єкти нерухомості» та 4 «Об’єкти незавершеного будівництва» декларації.

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (https://bit.ly/35uO94s) – інформація до розділів 8 «Корпоративні права» та 9 «Юридичні особи, кінцевим бенефіціарним власником (контролером) яких є суб’єкт декларування або члени його сім’ї» декларації.

Електронний кабінет водія (https://bit.ly/2YyQsSw) – інформація знадобиться при заповненні розділу 6 «Цінне рухоме майно – транспортні засоби».

Електронний кабінет на сайті Державної податкової служби України (https://cabinet.tax.gov.ua/) – містить відомості про доходи.

Портал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua/) – містить інформацію про нараховану заробітну плату та пенсію.

Укрпатент (https://bit.ly/2xxa7Hk) – інформація щодо зареєстрованих патентів на винаходів, корисних моделей, промислових знаків, яка необхідна для заповнення розділу 10 «Нематеріальні активи».

 Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України (https://cabinet.smida.gov.ua/) – інформація про номінальну вартість цінних паперів, яка необхідна для заповнення розділу 7 «Цінні папери».

·Адміністративної відповідальності – якщо сума виявлених недостовірних відомостей відрізняється від достовірних на суму від 100 до 500 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. За таке порушення суд може зобов’язати суб’єкта виплатити штраф.

·Кримінальної відповідальності – якщо сума недостовірних відомостей відрізняється від достовірних відомостей на суму від 500 до 4000 прожиткових мінімумів, суб’єкту декларування може загрожувати штраф або громадські роботи, а також позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю. Якщо сума недостовірних відомостей перевищує достовірні на суму понад 4000 прожиткових мінімумів, передбачено покарання у вигляді штрафу, громадських робіт або обмеження волі, а також позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю.

·Дисциплінарної відповідальності– якщо сума виявлених недостовірних відомостей не перевищує 100 прожиткових мінімумів.

Сервіси для декларантів:

Якщо у вас виникають питання щодо заповнення декларації, ви можете скористатися такими сервісами:

·Контакт-центр НАЗК для отримання консультації: +38 (044) 200-06-94 (працює з 9:00 до 18:00);

·Служба технічної підтримки НАЗК:  support@nazk.gov.ua (відповіді надаються з 9:00 до 18:00);

База знань з офіційними роз’ясненнями НАЗК.

Додаткова корисна інформація:

·Рекомендації при роботі з Реєстром;

·Відповіді на найчастіші питання технічного характеру;

·Урядові електронні сервіси, для отримання інформації для заповнення декларації онлайн.

Роз’яснення щодо заповнення декларацій також розміщені в Telegram-каналі НАЗК.

Для реєстрації та входу до системи декларування НАЗК суб?єкту декларування необхідно отримати електронний цифровий підпис до початку подачі декларації.

Звертаю Вашу увагу, що суб'єкт декларування несе персональну відповідальність за неподання документів для отримання електронного цифрового підпису та несвоєчасне подання електронної декларації.

Фото без опису

 

 

Інші статті

Всі статті