Соціальні послуги для населення громади

  • 146

Фото без описуСтворення належних умов для збереження сім’ї для дитини – таке першочергове завдання діяльності комунального закладу "Центр надання соціальних послуг" Драбівської селищної ради.

 Оскільки гармонійний розвиток дитини не можливий поза сім’єю, батьки мають уміти створювати сприятливе сімейне середовище (атмосферу щастя, любові і розуміння). Це стрижневе положення Конвенції ООН про права дитини, винесене в преамбулу документа, підкреслює важливість побудови системи соціальної підтримки сімей таким чином, щоб гарантувати, з-поміж інших прав, право дитини на сім’ю.

 Соціальні послуги, спрямовані на батьків, сімейно-орієнтовані, ідуть на користь також дітям, покращують їх добробут, сприяють соціальному розвитку і мають позитивний вплив на наступні покоління. У зв’язку з цим увага громади має бути зосереджена на соціальній підтримці біологічної сім’ї, підвищенні її спроможності виховувати дитину за одночасного вдосконалення батьківської компетентності.

   Отже, у центрі уваги працівників соціальної сфери має бути дитина, проте її слід розглядати в контексті сім’ї;  найкращий спосіб допомогти дитині – надати своєчасну та кваліфіковану підтримку її сім’ї; кожна сім’я має шанс змінитися на краще.

З метою охопити всі сфери життя сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах та вразливих родин, що можуть потрапити в такі обставини, 17.02.2022 року завідувачем відділення соціальної роботи та фахівцем із соціальної роботи комунального закладу "Центр надання соціальних послуг" Драбівської селищної ради було відвідано 10 сімей, що виховують 22 дитини в селищі Драбів, Драбове-Барятинському, Бойківщинському, Михайлівському старостинських округах. З означених сімей 5 родинам комунальним закладом надається соціальна послуга соціального супроводу, 2 сім’ям соціальна послуга консультування. Трьом нововиявленим сім’ям будуть надаватися соціальні послуги згідно результатів оцінки потреб та державних стандартів. З кожним членом родини, в т.ч. з дітьми, обговорено проблеми, що виникли в родині та запропоновані шляхи їх вирішення. Кожній сім’ї надано психологічну підтримку. Родині погорільців з с. Бойківщина надано гуманітарну допомогу одягом, взуттям. Сім’ям, що опинилися в складних життєвих обставинах запропонована робота в батьківській групі "Батьківство без стресу" з метою надання соціальної підтримки та змоги на досвіду сімей, що змогли подолати складні життєві обставини знайти виходи з них та перейти в ланку "здорової" родини, що виховує щасливих дітей.