Звернення до суб’єктів господарювання Драбівської громади

  • 327

 Верховна Рада України внесла зміни до Податкового кодексу та запровадила з 1 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану міні-податкову реформу, відповідно до якої платники Єдиного податку 1 та 2 групи мають право не сплачувати Єдиний податок, для платників 3-ї групи ставка Єдиного податку знижена із 5% до 2%, (за бажанням платника, у разі подання ним заяви до контролюючого органу).

Зазначене полегшує фінансові зобов’язання бізнесу, але разом із тим погіршує фінансову спроможність бюджету громади, оскільки  Єдиний податок  складає близько 11% надходження до бюджету Драбівської селищної ради. Так у  2021 році до бюджету Драбівської селищної ради від сплати Єдиного податку   надійшли кошти у сумі 9 736,4 тис.грн.  У 2022 році  у разі несплати, або зменшення ставки податку, ця сума буде значно зменшена.  

В умовах воєнного стану доходи від сплати Єдиного податку використовуються  в першу чергу на поточне фінансування установ і закладів селищної ради, які надають послуги для мешканців Драбівської громади, зокрема:  Центру надання адміністративних послуг, КНП «Драбівська багатопрофільна лікарня», КНП «Драбівський Центр первинної медико-санітарної допомоги», 10-ти закладів загальної середньої освіти, 9-ти закладів дошкільної освіти, трудового архіву, бібліотечних установ, закладів культури та інших комунальних закладів громади. 

Важливість стабільної роботи вищеназваних закладів обумовлена також і тим, що за рахунок внутрішньо переміщених осіб чисельність мешканців Драбівської громади на сьогодні зросла майже на 2000 осіб, які також потребують надання адміністративних та соціальних послуг. Зокрема станом на 20.04.2022 Центром надання адміністративних послуг Драбівської селищної ради зареєстровано 1816 осіб, з них 532 дітей, прийнято та опрацьовано 1159 заяв, видано 767 довідок ВПО, прийнято 392 заяви на виплату щомісячної допомоги від держави.

В умовах  правового режиму воєнного стану Драбівська селищна рада звертається до суб‘єктів господарської діяльності  проявити громадянську позицію та  утриматися від несплати або переходу на  сплату єдиного податку за ставкою 2%, та продовжити сплату податків та платежів до бюджету громади за раніше встановленими ставками, своєчасно і в повному обсязі здійснювати розрахунки із бюджетом. 

Це дасть можливість не тільки своєчасно виплачувати заробітну плату працівникам бюджетних установ, закуповувати медикаменти і продукти харчування, проводити розрахунки за спожиті енергоносії та комунальні платежі, соціальні виплати, а й здійснювати видатки на благоустрій, ремонт доріг,  соціальні виплати малозабезпеченим та вразливим групам жителів громади.

Закликаємо всіх згуртуватися у ці нелегкі часи, проявити патріотизм та свідомість, підтримку один одного, витримку та розуміння.

Ми повинні бути єдині та свідомі для нашої спільної Перемоги!

Слава Україні! 

 

З повагою,

Селищний голова                                                                                              Світлана ОРЕЛ