8 і 9 травня ­– День пам’яті та примирення й День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

  • 995

8 і 9 травня ­– День пам’яті та примирення й

 День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні

Сьогодні в Україні, так само як у світі, відзначається День пам’яті та примирення, присвячений пам’яті жертв Другої світової війни.         

 Українці добре знають ціну війни. Гасло «ніколи знову», яке ми проголошували упродовж 77 останніх років кануло в небуття.

Зараз, як і в роки Другої світової війни, Україна воює з агресором. Сьогодні це путінська росія, яка посягає на нашу територіальну цілісність, намагається зруйнувати міжнародну систему безпеки і потенційно загрожує миру у всій Європі. Ця боротьба триває щоденно вже восьмий рік і ми не маємо права програти, бо, як і три чверті століття тому, захищаємо рідну землю, боронимо своє право вільно обирати майбутнє. Для нас це війна за свободу, цивілізованість, демократію та європейські цінності проти імперських амбіцій підступного агресивного сусіда-злочинця. Міць наших збройних сил є запорукою існування держави та збереження прав людини для громадян. Ми віримо, що одного дня мир повернеться в Україну. Мир, як можливість самостійно вибирати свій цивілізаційний шлях. Перемога - але жодним чином не капітуляція перед ворогом. 

 Ми святкуватимемо нашу перемогу,  запалимо свічки і згадаємо молитвою всіх, хто загинув у цій війні, обіймемо рідних.  Ми вдягнемо найкращі вишиванки,   наберемо оберемки квітів і вийдемо на площі своїх відбудованих міст і сіл. Ми обіймемося та візьмемося за руки з кожним, з ким зустрінемося. О 9 -ій пролунає та сирена, що на війні віщувала наліт. Ми здригнемося всім тілом, а в очах стоятимуть сльози.  За першою сиреною пролунає її відбій, ми видихнемо свою тяжку душевну ношу і заспіваємо гімн. Спочатку тихо, а тоді все сильніше і голосніше: «Процвітає України, її слава й воля! Вже нам браття українці усміхнулась доля!..». Ми виплачемо увесь біль, який тримали, ми омиємо всі рани серця, які завдали нам нападники. А тоді покладемо квіти біля стіни, де будуть імена кожного загиблого. І квітів буде так багато, що вкриють її повністю.  А тоді будемо святкувати НАШУ ПЕРЕМОГУ!   Це буде день, який ми чекатимемо більше за Новий рік, більше за всі свята разом. Це буде наш День Народження, народження України! З попелу, з руїн, нової, сильної та мирної. Це буде наш день Перемоги! Ми всі його так чекаємо…

 Селищний голова Світлана Орел вшанувала усіх, кого торкнулася ця жахлива сторінка нелюдської історії, хто, не шкодуючи себе, зупинив Другу світову війну та приніс мир і надію.