Повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акта "Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у Драбівській дитячій школі мистецтв"

  • 188

 

         Відповідно до Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», з метою отримання пропозицій, зауважень громадян, суб'єктів  господарювання, їх об'єднань, наукових установ та консультативно-дорадчих органів у здійсненні державної регуляторної політики, на офіційному сайті Драбівської селищної ради оприлюднюється регуляторний акт – проєкт рішення Драбівської селищної ради «Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у Драбівській дитячій школі мистецтв на 2022-2023 навчальний рік» та аналіз його регуляторного впливу.

Метою даного проєкту є:

- додержання принципів державної регуляторної політики;

- соціального захисту дітей-інвалідів; дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей із багатодітних сімей; діти з малозабезпечених сімей; дітей-переселенців, які переміщені з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції; дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції/операції об’єднаних сил;

- залучення до навчання дітей пільгових категорій.

З текстом проекту рішення та аналізом регуляторного впливу можна ознайомитися на вебсайті Драбівської селищної ради (https://drabivska-gromada.gov.ua), розділ «Регуляторна політика» або звернувшись до сектору культури, молоді та спорту Драбівської селищної ради: вул. Центральна, 77, смт Драбів.

Зауваження та пропозиції до проєкту рішення та аналізу регуляторного впливу цього проєкту надсилати в письмовому вигляді впродовж місяця з дня опублікування на адресу: смт Драбів, вул. Центральна, 69; Золотоніський район, Черкаська область, 19801, виконавчий комітет Драбівської селищної ради,             E-mail: drabiv19800@ukr.net.

Аналіз регуляторного впливу проекту

регуляторного акта — проекту рішення Драбівської селищної ради

«Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у    

Драбівській дитячій школі мистецтв на 2022-2023 навчальний рік»

 

1. Опис проблеми

 

Аналіз регуляторного впливу підготовлений  відповідно до статті 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», Методики проведення аналізу впливу регуляторного акта, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 11.03.2004 № 308.

         Відповідно до статті 26 Закону України «Про позашкільну освіту»  органи місцевого самоврядування мають право встановлювати додаткові пільги з плати за навчання з урахуванням можливостей місцевого бюджету. 

Прийняття даного рішення дозволить  звільнити від сплати за навчання   в Драбівській дитячій школі мистецтв упродовж2022-2023 навчального року дітей-інвалідів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із багатодітних сімей, діти з малозабезпечених сімей, дітей-переселенців, які переміщені з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції, дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції/операції об’єднаних сил.

 

2. Мета регулювання

 

Метою правового регулювання для даного проекту регуляторного акта є :

- додержання принципів державної регуляторної політики;

- соціального захисту дітей-інвалідів; дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей із багатодітних сімей; діти з малозабезпечених сімей; дітей-переселенців, які переміщені з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції; дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції/операції об’єднаних сил;

- залучення до навчання дітей пільгових категорій.

 

 

3. Альтернативи

 

Головна альтернатива є прийняття єдиного розміру оплати за навчання дітей в школах естетичного виховання на території України. Обраний спосіб запропонованого проекту регуляторного акта повинен забезпечити:

 -   доступ навчання в дитячих школах  мистецтв дітей різних категорій;

 -   визначення чітких критеріїв фінансування даних закладів;

- досягнення цілей правового регулювання та принципів державної регуляторної політики.

 

4. Механізми та заходи, які забезпечать розв'язання проблем шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта

 

Механізм, закладений в основу проекту регуляторного акта — проекту рішення Драбівської селищної ради «Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у Драбівській дитячій школі мистецтв на 2022-2023 навчальний рік» передбачає визначення витрат селищного бюджету на навчання дітей-інвалідів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із багатодітних сімей, діти з малозабезпечених сімей, дітей-переселенців, які переміщені з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції, дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції/операції об’єднаних сил.

 

5. Обгрунтування можливостей досягнення визначених цілей у разі прийняття регуляторного акта

 

Прийняття даного регуляторного акта дозволить чітко визначити затратний механізм селищного бюджету по навчанню дітей-інвалідів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей із багатодітних сімей, діти з малозабезпечених сімей, дітей-переселенців, які переміщені з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції, дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції/операції об’єднаних сил в Драбівській дитячій школі мистецтв та залучення їх до спеціалізованої мистецької освіти. Найбільш впливовими зовнішніми чинниками, від яких залежить дія регуляторного акту буде зміна чинного законодавства та нормативно-правових актів у сфері початкової спеціалізованої мистецької освіті.

 

6. Заходи, за допомогою яких будуть здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта

 

Впровадження цього регуляторного акта дозволить забезпечити фінансування витрат з селищного бюджету на утримання учнів Драбівської дитячої школи мистецтв.  

Станом на 01.08.2022 року в Драбівській дитячій школі мистецтв навчалося                 97 дітей пільгових категорій. Витрати на одного учня у місяць складають              804,0 грн.,  на рік – 9,6 тис.грн.  З початком нового навчального року кількість дітей може змінитися.

Це свідчить про те, що завдяки фінансуванню з селищного бюджету  діти-інваліди, діти-сири, діти, позбавлені батьківського піклування, діти із багатодітних сімей, діти з малозабезпечених сімей, діти-переселенці, які переміщені з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції, діти, батьки яких є учасниками антитерористичної операції/операції об’єднаних сил мають сприятливі умови для отримання спеціалізованої мистецької освіти у Драбівській громаді.

 

 

 

Завідувач сектору                                                            Олена НЕСТЕРЕНКО

 

 

ЕКСПЕРТНИЙ ВИСНОВОК

 

щодо регуляторного впливу внесеного проекту регуляторного акту - проекту рішення Драбівської селищної ради «Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у Драбівській дитячій школі мистецтв

на 2022-2023 навчальний рік»

 

        Постійна комісія селищної ради з питань  фінансів, бюджету, планування соціально-економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва, відповідно до статті 30 Регламенту роботи Драбівської селищної ради затвердженого рішенням сесії Драбівської селищної ради від  11.12.2020            № 2-2/VIII (із змінами), статті 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», розглянувши проект рішення селищної ради «Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у Драбівській дитячій школі мистецтв на 2022-2023 навчальний рік», встановила наступне:

- проект поданий за ініціативою сектору культури, молоді та спорту Драбівської селищної ради;

- проект було підготовлено сектором культури, молоді та спорту Драбівської селищної ради;

- зазначений проект рішення був опрацьований з урахуванням зауважень і пропозицій, що були висловлені депутатами селищної ради, членами виконавчого комітету, фізичними особами – підприємцями та іншими суб’єктами господарювання.

- головним розробником проекту рішення селищної ради «Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у Драбівській дитячій школі мистецтв на 2022-2023 навчальний рік» є сектор культури, молоді та спорту Драбівської селищної ради.

- повідомлення про оприлюднення проекту рішення селищної ради «Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у Драбівській дитячій школі мистецтв», проект рішення з додатками та аналіз регуляторного впливу були оприлюднені на офіційному web-сайті Драбівської селищної ради: https://drabivska-gromada.gov.ua. Також, оголошення про оприлюднення проекту рішення на офіційному сайті громади, опубліковано в загальнополітичній, інформаційній газеті «Драбівщина».

- зауваження і пропозиції від фізичних та юридичних осіб, їх об’єднань, жителів громади до фінансового сектору культури, молоді та спорту Драбівської селищної ради у строки, визначені в повідомленні про оприлюднення регуляторного акта, не надходили.

В цілому при підготовці проекту регуляторного акта витримана послідовність регуляторної діяльності, проект відповідає цілям державної регуляторної політики.

 

1.Відповідність проекту регуляторного акта принципам державної регуляторної політики, встановленим статтею 4 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності»

Проект регуляторного акта «Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у Драбівській дитячій школі мистецтв на 2022-2023 навчальний рік» розроблено з метою:

- додержання принципів державної регуляторної політики;

- соціального захисту дітей-інвалідів; дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей із багатодітних сімей; діти з малозабезпечених сімей; дітей-переселенців, які переміщені з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції; дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції/операції об’єднаних сил;

- залучення до навчання дітей пільгових категорій.

Прийняття даного регуляторного акта дозволить забезпечити фінансування витрат з селищного бюджету на навчання в Драбівській дитячій школі мистецтв  упродовж 2022-2023 навчального року дітей-інвалідів; дітей-сиріт; дітей, позбавлених батьківського піклування; дітей із багатодітних сімей; діти з малозабезпечених сімей; дітей-переселенців, які переміщені з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції; дітей, батьки яких є учасниками антитерористичної операції/операції об’єднаних сил.

Проект рішення «Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у Драбівській дитячій школі мистецтв на 2022-2023 навчальний рік» передбачає визначення витрат селищного бюджету на навчання дітей пільгових категорій у мистецькій школі.

Включення даного проекту рішення до плану діяльності з підготовки проектів регуляторних актів Драбівської селищної ради на 2022 рік та його оприлюднення, у визначені законодавством порядку і строки, свідчить про прозорість прийняття регуляторного акту та врахування громадської думки при його розробці та затвердженні.

Таким чином, проект регуляторного акта – проект рішення селищної ради «Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у Драбівській дитячій школі мистецтв на 2022-2023 навчальний рік» відповідає усім принципам державної регуляторної політики, встановленим статтею 4 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а саме: доцільність, адекватність, ефективність, збалансованість, передбачуваність, прозорість та врахування громадської думки.

 

2. Відповідність проекту регуляторного акта вимогам статті 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» щодо підготовки аналізу регуляторного впливу.

Уведенням в дію та реалізацією рішення селищної ради «Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у Драбівській дитячій школі мистецтв на 2022-2023 навчальний рік» дозволить забезпечити фінансування витрат з селищного бюджету на утримання учнів Драбівської дитячої школи мистецтв. 

Це свідчить про те, що завдяки фінансуванню з селищного бюджету  діти-інваліди, діти-сири, діти, позбавлені батьківського піклування, діти із багатодітних сімей, діти з малозабезпечених сімей, діти-переселенці, які переміщені з тимчасово окупованих територій та районів проведення антитерористичної операції, діти, батьки яких є учасниками антитерористичної операції/операції об’єднаних сил мають сприятливі умови для отримання спеціалізованої мистецької освіти у Драбівській громаді.

Проведеним аналізом регуляторного впливу, який був підготовлений до оприлюднення проекту регуляторного акта з метою одержання зауважень та пропозицій:

- визначено та проаналізовано проблему, яку пропонується розв'язати шляхом державного регулювання господарських відносин, а також оцінено важливість цієї проблеми, обґрунтовано, чому визначена проблема не може бути розв'язана за допомогою ринкових механізмів і потребує державного регулювання;

- визначено очікувані результати прийняття запропонованого регуляторного акта, у тому числі здійснено розрахунок очікуваних витрат та вигод суб'єктів господарювання, громадян та держави внаслідок дії регуляторного акта;

- окреслено цілі державного регулювання, та оцінено усі прийнятні альтернативні способи досягнення встановлених цілей, у тому числі ті з них, які не передбачають безпосереднього державного регулювання господарських відносин, аргументовано переваги обраного способу досягнення встановлених цілей;

- описано механізми і заходи, які забезпечать розв'язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта та обґрунтовано можливість досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта, та доведено, що досягнення запропонованим регуляторним актом встановлених цілей є можливим з найменшими витратами для суб'єктів господарювання, громадян та держави, а вигоди, які виникатимуть внаслідок дії запропонованого регуляторного акта, виправдовують відповідні витрати у випадку, якщо витрати та/або вигоди не можуть бути кількісно визначені;

- оцінено можливість впровадження та виконання вимог регуляторного акта залежно від ресурсів, якими розпоряджаються органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які повинні впроваджувати або виконувати ці вимоги, та ризик впливу зовнішніх чинників на дію запропонованого регуляторного акта.

 

3. Узагальнений висновок

Проаналізувавши проект регуляторного акта, постійна комісія селищної ради з питань планування, фінансів, бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій визначила, що проект регуляторного акта - рішення селищної ради «Про встановлення додаткових пільг з оплати за навчання учнів у Драбівській дитячій школі мистецтв на 2022-2023 навчальний рік» та аналіз його регуляторного впливу відповідають вимогам статей 4 та 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

 

 

Голова постійної комісії з питань

фінансів, бюджету, планування

соціально-економічного розвитку,

інвестицій та міжнародного

співробітництва                                                               Олександр БАЛАГУРЧИК