21 вересня виповнюється 333 роки з часу першої письмової згадки про Драбів

  • 207

 21 вересня виповнюється 333 роки з часу першої письмової згадки про Драбів

Сьогодні, 21 вересня, виповнюється 333 роки з часу першої письмової згадки про Драбів. Вона міститься у грамоті царів Петра та Івана (Іван, брат Петра і його формальний співправитель до своєї смерті у 1696 році), яку вони видали переяславському військовому товаришеві (почесний титул представників козацької верхівки за воєнні заслуги), пізніше переяславському полковнику, Івану Мировичу на володіння селами і хуторами, лісами і угіддями, сінокосами та млинами на колишній території нашого краю.

Грамота датується 21 вересням 1689 року. В ній перераховуються землі, хутори і села, що закріплюються (бо вони вже були ним захоплені) за Іваном Мировичем і в тому числі «… за селом Драбівцями хутір зі ставом з лісом Драбовим…». Тобто хутір на той час уже існував і, очевидно, був організований як ухід ( місце для промислу) ще в середині 16 століття канівським боярином Микитою Драбом, або одним із його нащадків. Від прізвища власника вірогідно походить назва «Драбовий ліс», а вже від нього і сама назва хутора, а нині селища.  (За матеріалами досліджень Дорошенка О.А. та Козоріза В.П.)

На світлинах козацька ікона, та її фрагмент, «Покров Богородиці» із зображенням гетьмана Івана Мазепи, переяславського полковника Івана Мировича, префекта Києво-Могилянської академії Феофана Прокоповича та російськогоцаря Петра Першого і його дружини Катерини Першої. Копія 19 ст.з ікони початку 18 ст. Оригінал втрачений . Походить із Покровської церкви або Вознесенського собору в Переяславі-Хмельницькому. Це єдине зображення колишнього власника Драбова Івана Мировича.

 

Фото без опису