ОСІННЯ ПРОБЛЕМА – СПАЛЮВАННЯ РОСЛИННИХ ЗАЛИШКІВ

  • 501

 Спалювання сухої рослинності створює загрозу життю людей, призводить до значної шкоди. При згорянні рослинних залишків у повітря вивільняються пестициди та радіонукліди, накопичені рослинами протягом року. Нерідко разом з листям горить сміття, що спричиняє ще потужніше забруднення атмосферного повітря. При горінні гуми, окрім згаданого, утворюються канцерогенна сажа та оксиди сірки, останні викликають респіраторні захворювання. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопірен, що здатен викликати у людини ракові захворювання.

Окрім безпосередньої шкоди людському здоров’ю, спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу природі: з листям згорають зимуючі корисні комахи, такі як сонечка, руйнується ґрунтовий покрив (вигорають   рослинні   залишки,   гинуть   ґрунтоутворюючі   мікроорганізми), відбувається збіднення ґрунту, знищується насіння і коріння трав’янистих рослин, пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння. Крім того, виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки, зростає загроза лісових пожеж і загоряння житлових будинків, погіршується видимість на дорогах, збільшується частота ДТП.

Шановні жителі громади!

Нагадуємо, що наказом Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України від 12.08.2021 №541 затверджено Порядок випалювання сухої рослинності або її залишків (далі – Порядок).

     Згідно розділу ІІ Порядку, випалювання залишків сухої рослинності допускається у наступних випадках:

- для приготування їжі (у печі, на мангалі чи за допомогою іншого обладнання), обігріву оселі (дрова, хмиз, брикети);

- у традиційно-культурних цілях (багаття на Івана Купала, тощо). Таке випалювання здійснюється за попереднім узгодженням місця та часу з органами місцевого самоврядування.

Забороняється проводити будь-які випалювання у вітряну погоду, окрім випалювання залишків сухої рослинності (дров) у закритих приміщеннях.

 Розпалювання багать для випалювання залишків сухої рослинності має проводитись у відповідності до Правил пожежної безпеки в Україні затверджених наказом Міністерства внутрішніх справ України від 30 грудня 2014 року № 1417, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 05 березня 2015 року за № 252/26697 та інших норм законодавства.

Передбачена відповідальність за самовільне випалювання рослинності або її залишків відповідно до ст. 77-1 КУпАП, випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста вісімдесяти (3060 грн) до трьохсот шістдесяти (6120 грн ) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від дев’ятисот (15300 грн) до однієї тисячі двохсот шістдесяти (21420 грн) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Шановні мешканці нашої громади! Якщо Ви стали свідками паління бур’янів, сухостою звертайтесь за телефонами  ДСНС (101) та поліції (102).

Фото без опису

Фото без описуФото без опису