Важлива інформація для громадян щодо призначення субсидій

  • 172

 

Уряд передав повноваження щодо виплати субсидій та пільг Пенсійному фонду України

 

16 вересня 2022 року Кабінетом Міністрів України прийнято постанову № 1041 «Про надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України».

 

Постановою передбачено, що з 1 жовтня виплачувати призначені органами соціального захисту населення субсидії та пільги буде Пенсійний фонд України.

З 1 грудня Фонд буде і призначати, і виплачувати субсидії та пільги.

Громадяни як і раніше одержуватимуть виплати на свій банківський рахунок або через пошту.

Ця постанова набирає чинності з дня її опублікування, крім пункту 8 змін, затверджених цією постановою, який набирає чинності з 1 січня 2023 року

На вебпорталі Міністерства соціальної політики України є тематичний розділ «житлові субсидії», в якому розміщена вся необхідна для споживачів інформація з відповідного питання (https://www.msp.gov.ua/timeline/subsidii.html).

 

Пенсійний фонд інформує, куди можна буде приносити документи

 для призначення субсидії

 

Із першого грудня 2022 року Пенсійний фонд буде і призначати, і виплачувати субсидії та пільги – інформує Головне управління Фонду в Черкаській області.

Однак громадяни, як і раніше, можуть подавати документи через ЦНАПи органів місцевого самоврядування або ж до сервісних центрів Пенсійного фонду України.

 

Незмінним залишиться і спосіб виплати пільг: на банківський рахунок або через пошту.

Новації виплат субсидій – на Українському радіо

 

 

Як Пенсійний фонд виплачуватиме і призначатиме субсидії, що найближчим часом зміниться для громадян регіону – поінформувала сьогодні заступник начальника Головного управління Тетяна Хилик у програмі «Актуальний репортаж» на Українському радіо.

 

Фахівець Фонду пояснила, що з першого жовтня Пенсійний фонд України виплачує призначені органами соціального захисту населення субсидії та пільги. На виплату субсидії за вересень жителям Черкащини спрямовано 26 627,4 тис. грн. Громадяни, як і раніше, одержали виплати на свій банківський рахунок або через пошту.

Оскільки вже понад 97 осіб звернулися до сервісних центрів Пенсійного фонду щодо розмірів і призначення субсидій, Тетяна Хилик наголосила, що до грудня цими питаннями опікується управління соціального захисту населення. Із першого грудня функція буде передана Пенсійному фонду. 

 

Олександр Супряга: «Для територіальних громад
у питанні призначення і виплати субсидій нічого не зміниться
»

 

 

Нарада з представниками 26 територіальних громад Черкаського району щодо виплати та призначення субсидії жителям відбулася сьогодні в онлайн-форматі.

 

Від Головного управління участь узяли: начальник Головного управління Олександр Супряга, заступники начальника Головного управління Віталій Таран і Тетяна Хилик, начальник управління пенсійного забезпечення Тетяна Коваль.

 

Звертаючись до представників територіальних громад, Олександр Супряга акцентував, що отримувачі субсидій і пільг, як і раніше, можуть подавати документи через ЦНАПи органів місцевого самоврядування або уповноважених осіб органів місцевого самоврядування.

 

– Для територіальних громад прийняття постанови Кабінету Міністрів України № 1041 нічого не змінює. Саме тому в громадах не повинно бути зменшення кількості працівників, які прийматимуть документи для призначення пільг і субсидій. Нашою спільною метою є надання якісних послуг громадянам, своєчасне призначення, виплата пільг і субсидій. Люди не мають відчути дискомфорт у зв’язку зі змінами, – підкреслив Олександр Супряга.

 

Довідково. У жовтні в Черкаській області своєчасно профінансовано субсидії та пільги за вересень 2022 року на суму 26,6 млн грн, у тому числі:

12,7 млн грн – пільги;

13,9 млн грн – субсидії.

 


Постанова КМУ від 16.09.2022 № 1041 Деякі питання надання житлових субсидій та пільг на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу Пенсійним фондом України