Сім’я – першооснова розвитку дитини як особистості

  • 277

 

 

Виховання дітей у сім’ї є першоосновою розвитку дитини як особистості. Духовний вплив батьківського дому на формуванні її особистості створюється завдяки щирій материнській ласці, небагатослівній любові батька, домашньому теплу, піклуванню, затишку і захисту, родинній злагоді.

Сімейне виховання – це процес досить складний і завжди пов'язаний з суб’єктивними факторами. Недосвідченість батьків, їхнє намагання опиратися виключно на власний досвід, брак певних педагогічних знань, навичок призводять до серйозних помилок.

Так, з метою недопущення подібних помилок та ризику соціального сирітства, 16.11.2022 року фахівцем із соціальної роботи  та завідувачем відділення соціальної роботи комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради було відвідано 8 сімей, в яких виховується 9 дітей в селах Тополі, Левченкове та селищі Драбів.

З вище зазначених родин: 1 багатодітна сім’я, в якій виховується  3 дітей, 1 внутрішньо переміщена сім’я (2 дітей), 2 родини (2 дітей), де батьки зловживають алкоголем, 1 сім’я (2 дітей), де не створені належні умови для проживання дітей  та 3 родини, в яких відбулося домашнє насильство.

У ході роботи були обстежені умови проживання дітей, наявність продуктів харчування, консервації, твердого палива та сезонного одягу і взуття.

         Крім того, було проведено профілактичні бесіди щодо попередження сімейного неблагополуччя, налагодження міжособистісних взаємовідносин, профілактики різних видів насилля та жорстокого поводження в сім’ях, формування усвідомленого та відповідального батьківства, попередження раннього соціального сирітства.

 

Фото без опису