Книжкова виставка ««Україно Соборна - моя гордість і слава!»

  • 298

 Фото без опису

 

22 січня День Соборності – свято, встановлене на честь проголошення Першої Незалежності та Акту злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки. Незалежність була проголошена IV Універсалом Української Центральної Ради 22 січня 1918 року, а вже за рік, у той же день, на Софійському майдані в Києві відбулося офіційне об’єднання УНР і ЗУНР в одну державу. Переговори щодо об’єднання ініціювали саме лідери Західноукраїнської Народної Республіки. Та ця ініціатива не була спонтанним рішенням, адже існував об’єднавчий рух, який ставив собі за мету соборність Української держави.

У сучасній Україні офіційно свято встановлено Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99. 2011 року день було перейменовано у «День Соборності та Свободи України», але 2014 року свято було відновлено як День Соборності.

Головною традицією цього Дня став живий ланцюг. Історія цієї традиції починається з 1990 року, коли патріотично налаштовані українці вирішили продемонструвати державну єдність. Із 2000-х років щорічно влаштовують живий ланцюг уздовж моста Патона між правим та лівим берегами Києва, таким чином символізуючи об’єднання Сходу та Заходу України. На знак поваги до свята в інших містах українці також долучаються до цієї традиції, стаючи частинкою одного живого ланцюга і утверджуючи єдність однієї великої нації.

Свято Соборності – день єднання українських земель та утвердження їх неподільності набуває особливого значення та звучання сьогодні, коли територіальну цілісність держави доводиться відстоювати зі зброєю в руках.

 До Дня Соборності в дитячій бібліотеці підготовлено книжкову виставку

«Україно Соборна - моя гордість і слава!». Представлені на виставці історичні альманахи, історико-хронологічні довідники, дослідження науковців висвітлюють історичні події тих років, становлення та розвиток українського державотворення.

Фото без опису

Фото без опису