Умови призначення пенсії за віком з 1 січня 2023 року

  • 392

 Умови призначення пільгової пенсії та виплати грошової допомоги при виході  на пенсію педагогам » Профспілка працівників освіти і науки України

 

З 1 січня 2023 року право на пенсію за віком в 60 років, відповідно до статті 26 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», мають, як чоловіки, так і жінки, за наявності страхового стажу 30 років.

Кожного року вимога до розміру страхового стажу збільшується на 1 рік. І в 2028 році, щоб отримати пенсію за віком, необхідно буде мати 35 років страхового стажу.

Якщо в 60-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона матиме право обрати – допрацювати необхідну кількість років, або «купити» необхідну тривалість страхового стажу.

У 63 роки пенсія за віком, як для чоловіків, так і для жінок, призначатиметься у разі наявності страхового стажу тривалістю від 20 до 30 років. Вимога до кількості страхового стажу кожного року також збільшується на 1 рік до досягнення в 2028 році 25 – 35 років страхового стажу.

Якщо в 63-річної особи не буде зазначеної тривалості страхового стажу, вона також матиме право обрати – допрацювати необхідну кількість років, або «купити» необхідну тривалість страхового стажу.

Особам, в яких страховий стаж складатиме не менше 15 років, пенсія за віком призначатиметься в 65 років.

Тим, у кого не буде офіційного страхового стажу навіть до 65 років, доведеться працювати і далі, або звернутися до органів праці та соціального захисту населення для призначення соціальної допомоги.