До відома жителів багатоквартирних будинків смт Драбів

  • 165

Шановні жителі багатоквартирних  будинків смт Драбів!

 З метою належного утримання, забезпечення експлуатації та/або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них (прибудинкової) території співвласникам житлового будинку необхідно організуватися та обрати для себе належну форму Управління своїм будинком.

Законодавством передбачено три форми управління багатоквартирним будинком:

1) співвласники здійснюють управління самостійно шляхом самоорганізації;

2) функції з управління будинком передаються управителю шляхом укладання відповідного договору на підставі типового договору про надання послуги з управління багатоквартирним будинком;

3) управління будинком здійснюється об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (далі – ОСББ) або асоціацією співвласників багатоквартирних будинків.

Форма управління ОСББ має значні можливості і переваги: забезпечує ефективне утримання будинку, дозволяє самостійно розпоряджатися коштами та контролювати витрати, проводити заходи з енергоефективності.

Насамперед ОСББ має статус юридичної особи, що дозволяє відкривати банківські рахунки, укладати договори, наймати персонал та повноцінно розпоря­джатися коштами для забезпечення управління будинком.

Ще одна перевага в тому, що співвласники можуть приймати рішення щодо управлінням будинком. В ОСББ чітко визначена структура керівних органів та їх повноваження. Зокрема, лише загальні збори ОСББ можуть визначати розмір внесків на утримання будинку та розпоряджатися спільним майном.

Також співвласники можуть вимагати прозорості видатків та мають право отримати звіт у голови об’єднання про те, які роботи зроблено, скільки це коштувало тощо.

Крім того, ОСББ можуть заробляти гроші на спільній власності – наприклад, здавати приміщення в оренду під офіс, магазин чи склад. Отриманий дохід може бути спрямований на утримання будинку, благоустрій території чи зменшення суми квартплати.

ОСББ можуть самостійно обирати постачальників та підрядників і робити це з огляду на якість послуг та їх ціну, а також розірвати договір, якщо компанія неякісно виконуватиме свої обов’язки.

ОСББ може брати участь у державних та місцевих програмах фінансування енергомодернізації будинків, що дозволить зменшити суми оплати за житлово-комунальні послуги. В результаті співвласники зможуть покращити стан будинку і умови проживання, а також підвищити вартість квартир у ньому.

ОСББ має статус неприбуткової організації. Це означає, що незалежно від того, звідки надійшли кошти на рахунок ОСББ, якщо ці кошти вико­ристовуються виключно на статутну діяльність ОСББ, з них не сплачується податок на прибуток.

Для мешканців ОСББ зберігаються всі належні пільги та субсидії по сплаті житлово-комунальних послуг.

Після створення ОСББ зростає зацікавленість та відповідальність співвласників щодо свого будинку. Як наслідок, у будинку з’являється справжній господар.

Нагадуємо, що для ОСББ діє програма «Енергодім» від Фонду енергоефективності, яка фінансується за рахунок коштів держбюджету України, фінансової підтримки ЄС та уряду Німеччини. Детальніше про програму можна ознайомитися за посиланням https://energodim.org

Також з метою сприяння створенню об’єднань співвласників багатоквартирних будинків та вдосконалення відносин, що виникають у сфері обслуговування житлового фонду об’єднань співвласників багатоквартирних будинків в територіальній громаді була прийнята Програма сприяння створенню та підтримки функціонування об’єднань співвласників багатоквартирних будинків Драбівської територіальної громади на 2021 – 2023 роки, яка розміщена на офіційному сайті в розділі «Діючі програми селищної ради».

Закликаємо співгромадян з розумінням ставитись до роз’яснень та вчинити дії щодо належного управління спільною власністю.

 Фото без опису