Роз'яснення щодо правил утримання та збереження полезахисних лісових смуг

  • 721

Фото без опису

Питання щодо Постанови КМУ від 22.07.2020 № 650 "Про затвердження Правил утримання та збереження полезахисних лісових смуг..." Який орган місцевого самоврядування (сільська, селищна рада чи виконавчий комітет) утворює комісію по обстеженню лісосмуг? Яка особа може бути головою даної комісії?

Законом України від 10.07.2018 №2498 було доповнено Земельний кодекс України, ч. 7 ст. 37-1 якої встановлено, що земельні ділянки під полезахисними лісовими смугами, які обмежують масив земель сільськогосподарського призначення, передаються у постійне користування державним або комунальним спеціалізованим підприємствам або в оренду фізичним та юридичним особам з обов’язковим включенням до договору оренди землі умов щодо утримання та збереження таких смуг і забезпечення виконання ними функцій агролісотехнічної меліорації. Правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення, встановлює Кабінет Міністрів України.

 Постановою Кабінету Міністрів України № 650 від 22 липня 2020 року визначені Правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення та внесено зміни до типового договору оренди землі. Ці правила визначають основні вимоги щодо утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення, проведення комплексу заходів з метою забезпечення виконання функцій з агролісотехнічної меліорації. Правила є обов’язковими для виконання усіма власниками, орендарями та користувачами земельних ділянок, на яких розташовано полезахисні лісові смуги (далі - землекористувачі).

 Згідно з п.3 даних правил, землекористувачами проводяться заходи з утримання та збереження полезахисних лісових смуг на підставі матеріалів лісовпорядкування або обстежень комісією з метою визначення необхідності проведення невідкладних заходів з поліпшення санітарного стану полезахисних лісових смуг, ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій (аварій, стихійного лиха тощо) у пошкоджених, малоефективних, зріджених, відмираючих насадженнях, які втрачають свої захисні функції.

 Комісія утворюється органом місцевого самоврядування або територіальним органом Держгеокадастру, до повноважень якого належить передача у власність або користування земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами, протягом 14 календарних днів після отримання клопотання землекористувача про необхідність проведення невідкладних заходів у насадженнях полезахисних лісових смуг.

 Головою комісії визначається представник органу місцевого самоврядування або територіального органу Держгеокадастру, до повноважень якого належить передача у власність або користування земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами.

 До складу комісії включаються: землекористувач (або його уповноважена особа), представники державного спеціалізованого лісозахисного підприємства, територіального органу Держлісагентства, органу місцевого самоврядування або територіального органу Держгеокадастру, до повноважень якого належить передача у власність або користування земельних ділянок під полезахисними лісовими смугами.

 Відповідно до ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виключно на пленарних засіданнях сільської, селищної, міської ради вирішуються питання:

  • утворення і ліквідація постійних та інших комісій ради, затвердження та зміна їх складу, обрання голів комісій;
  • вирішення відповідно до закону питань регулювання земельних відносин.

Таким чином, утворення такої комісії, затвердження її складу, обрання голови повинно відбуватися на пленарному засіданні відповідної ради.

Щодо особи голови комісії, то повідомляємо, що в законодавстві відсутнє чітке визначення поняття «представник органу місцевого самоврядування».

 Відповідно, головою такої комісії може бути визначена радою посадова особа органу місцевого самоврядування, тобто відповідно до Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», - особа, яка працює в органах місцевого самоврядування, має відповідні посадові повноваження щодо здійснення організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій і отримує заробітну плату за рахунок місцевого бюджету.

 

 

 

 

Інші статті

Всі статті