Соціальна робота з категорійними сім’ями

  • 278

 

Згідно Статуту про роботу комунального закладу “Центр надання соціальних послуг” Драбівської селищної ради відділення соціальної роботи здійснює соціальний супровід сімей/осіб, які перебувають у складних життєвих обставинах і потребують сторонньої допомоги, надає їм соціальні послуги за результатами проведеної оцінки потреб їх у таких послугах.

Серед сімей, що перебувають на обліку КЗ «ЦНСП» Драбівської селищної ради завжди є сім’ї, які потребують особливого контролю та уваги з боку фахівців із соціальної роботи. Підставами для систематичного втручання соціальних працівників є відсутність у сім’ї умов для нормального розвитку й виховання дітей, тобто коли батьки не задовольняють потреби своїх дітей. Це виявляється в недоїданні, носінні одягу не за сезоном, відсутності навичок особистої гігієни й умов для її дотримання, навіть відсутності можливостей для навчання і дозвілля. Такі сім’ї залишаються у полі зору соціальних служб оскільки вони не в змозі самостійно подолати проблемну ситуацію.

Фото без опису

Тож з метою раннього виявлення та своєчасного вивчення потреб сімей, а для деяких і контролю за створенням умов проживання та виконанням батьківських обов’язків, 19 та 21 квітня поточного року спеціалістами комунального закладу “Центр надання соціальних послуг”  Драбівської селищної ради було проведено виїзну перевірку сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах у селах Білоусівка, Перервинці, Митлашівка, Криштопівка, Драбове-Барятинське та селищі Драбів. Соціальною роботою охоплено 13 сімей, в яких виховується 29 дітей.  

Фото без опису

У ході роботи із сім’ями спеціалістами забезпечено проведення оцінювання потреб дітей та їх сімей,  перевірено стан задоволення базових потреб дітей щодо здоров’я, харчування, навчання, емоційного розвитку та побутових потреб. З батьками проведено мотиваційну роботу щодо попередження неналежного виконання батьківських обов’язків, недопущення конфліктів у сім’ях та домашнього насильства. Надані консультації щодо підвищення виховного потенціалу батьків, особливостей фізичного та емоційного розвитку дітей різного віку. Особливу увагу приділено профілактиці зловживання алкоголем та роз’яснювальній роботі щодо впливу алкоголізму батьків на формування особистості та поведінку дитини. Членів сімей проінформовано про організації, куди можна звертатися у випадку скоєння домашнього насильства.