ОБОВ’ЯЗОК БАТЬКІВ ЩОДО ВИХОВАННЯ ДІТЕЙ

  • 929

                                      Відповідальність за невиконання або неналежне виконання батьками обов'язків  щодо виховання дітей - Брацлавська територіальна громада

 

Питання належного виховання дітей, досягнення порозуміння між батьками і дітьми, відповідальності батьків за неналежне виконання батьківських обов’язків завжди є важливими й актуальними. Законом України "Про охорону дитинства" визначено, що батьки або особи, які їх замінюють, зобов’язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров’я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці . Закон передбачає, що виховання в сім’ї є першоосновою розвитку особистості дитини.

Відповідальність щодо виховання дітей покладена на обох батьків, незалежно від того проживають вони разом чи окремо, оскільки обов’язок здійснювати належне виховання та нагляд за малолітнім є рівним для обох з них.

Тому неналежне виховання малолітнього – це правопорушення батьків і, як наслідок, настання відповідальності.

24 та 27 квітня 2023 року фахівцями із соціальної роботи комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради були здійснені планові відвідування 15 сімей (27 дітей), що перебувають у складних життєвих обставинах або таких, що можуть потрапити в СЖО у с. Нехайки, с. Перервинці, с. Драбове-Барятинське, с. Митлашівка, с. Михайлівка та с-щі Драбів,  двох дитячих будинків сімейного типу (10 дітей) та трьох прийомних сімей (3 дітей) в с. Нехайки, с. Привітне та с-щі Драбів. В ході роботи проводились бесіди з батьками щодо належного виконання батьківських обов’язків для забезпечення найкращих інтересів дітей, роз’яснено юридичну адміністративну, кримінальну та сімейно-правову відповідальність за ухиляння батьків або осіб, які їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх дітей, невиконання батьками, опікунами чи піклувальниками встановлених законом обов’язків по догляду за дитиною або за особою, щодо якої встановлена опіка чи піклування. Також було обстежено умови проживання дітей. Скеровано батьків до створення та підтримання належних умов проживання. В окремих родинах обгорювалась тема домашнього насильства в сім’ї. Роз’яснено відповідальність за вчинення насильства, права жертви, надано інформацію щодо суб’єктів протидії та запобіганню домашньому насильству та насильству за ознакою статі.