Родина - осередок виховання дитини

  • 119

       Фото без опису

         Сім'я – колиска духовного народження людини. Багатогранність стосунків між її членами, відкритість та безпосередність почуттів, жива реакція на найдрібніші деталі поведінки дитини – все це створює максимально сприятливе середовище для емоційного та духовного розвитку дитини. Адже, родина – перший суспільний щабель у житті людини. Вона з раннього віку направляє свідомість, волю, почуття дітей. Під керівництвом батьків дитина набуває свого першого життєвого досвіду, елементарних знань про навколишню дійсність, умінь та навичок життя в суспільстві. У родині закладаються основи моральності.

Сила впливу батьків – у вірі в них дитини, у її переконанні, що близькі для неї люди завжди праві, а їхні рішення і вчинки – справедливі.

Від того, на що і як спрямований вплив родини, багато в чому буде залежати результат виховання. Щоб родина успішно впоралася з вихованням дітей, батьки повинні знати основні принципи відповідального батьківства і створювати необхідні умови для виховання дитини в сім'ї.

Що це за умови? Насамперед, це родинний уклад, при якому кожний із дорослих членів родини розуміє свою відповідальність за виховання дітей.

З метою формування навиків відповідального батьківства, моніторингу задоволення базових потреб дітей 06.06.2023 року фахівцями із соціальної роботи комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради було відвідано два дитячих будинки сімейного типу, одну прийомну сім’ю, одну багатодітну родину внутрішньо переміщених осіб, що виховують 8 дітей і одну сім’ю, де одинока мама має дитину з інвалідністю в селах Нехайки, Золотоношка, Привітне, селищі Драбів  та 08.06.2023 спільно зі спеціалістами служби у справах дітей Драбівської селищної ради – 4 сім’ї, що перебувають у складних життєвих обставинах та не в змозі самостійно їх подолати, що проживають на територіях Левченківського, Михайлівського старостинських округів та смт Драбів.

Працівниками соціальної сфери здійснено перевірку умов проживання дітей, наявність продуктів харчування, рівень успішності дітей після закінчення навчального року. З батьками проведено консультативні бесіди щодо організації дітям змістовного дозвілля влітку, безпеки дітей під час перебування на літніх канікулах. Крім того, батькам роз’яснена їх роль у вихованні дітей, вплив їх авторитету на розвиток моральних принципів, свідомості дітей, їх переконань у майбутньому. Також дорослих членів родин скеровано до ведення здорового способу життя, розвитку позитивних стосунків з членами громади, підтримки належних умов проживання, здорового, підтримуючого та ефективного спілкування з дітьми. Кожній особі роз’яснено адміністративну та кримінальну відповідальність за неналежне виконання батьківських обов’язків, злісне ухилення від їх виконання та порушення прав дітей.