Лісосмуги-«зелена варта» полів

  • 581

 

Загадкові лісосмуги: кому належать «захисники» полів, доріг і річок –  ЧЕline |

Полезахисні лісосмуги — це шляхетний спадок наших батьків і дідів. Масово створювані після Другої світової війни, вони і до нині огортають лани дбайливими зеленими «руками».

Лісосмуги захищають поля від крижаних вітрів і палючих суховіїв, від втрати вологи ґрунту й формують комфортний мікроклімат для посівів.

На сьогоднішній день лісосмуги  стали легкою здобиччю сокири й бензопили.

Шкода від неконтрольованих рубок захисних насаджень є колосальною щодо завданих збитків для навколишнього природного середовища.

Постановою Кабінету Міністрів України від 22.07.2020 № 650 затверджено «Правила утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення», якими передбачено проведення робіт в полезахисних лісових смугах щодо видалення дерев або їх обрізки лише на підставі: матеріалів лісовпорядкування, або актів обстежень відповідних комісій.

Драбівська селищна рада попереджає: у разі виявлення фактів знищення або пошкодження  полезахисних лісових смуг, захисних лісових насаджень, а також незаконної рубки, пошкодження та знищення лісових культур і молодняка винні особи будуть притягнуті до адміністративної відповідальності, передбаченої статтею 65-1  «Знищення або пошкодження полезахисних лісових смуг та захисних лісових насаджень» Кодексу України про адміністративні правопорушення таке діяння тягне за собою накладення штрафу на громадян від 30 до 45 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від 60 до 90 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 Крім того, у відповідності до Постанови Кабінету Міністрів України від 23.07.2008 № 665 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної лісу»  розраховується шкода заподіяна державі за самовільну порубку дерев.

Кримінальна відповідальність передбачена статтею  246 Кримінального кодексу України:

1. Незаконна порубка дерев або чагарників у лісах, захисних та інших лісових насадженнях, перевезення, зберігання, збут незаконно зрубаних дерев або чагарників, що заподіяли істотну шкоду,  карається штрафом від тисячі до тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Важливим кроком до вирішення ситуації з вирубуванням лісосмуг має бути також свідоме ставлення мешканців до екологічної ситуації, до збереження земель і лісів. Купуючи дрова для опалення помешкань, будівель, теплиць чи замислюються люди звідки дрова? 

 

Шановні мешканці громади !

Закликаємо Вас утриматися від здійснення незаконних рубок зелених насаджень у лісосмугах на території громади.

У разі виявлення фактів незаконної вирубки лісосмуг невідкладно повідомляти правоохоронні органи за телефоном 102, або поліцейського офіцера громади за телефоном 063 794 2602

Давайте не будемо завдавати шкоди нам самим, що в недалекому майбутньому може обернутися для нас природною катастрофою!