З 1 жовтня на бізнес очікують нові розрахункові правила

  • 154

Фото без опису

Зміни до Закону України №3219, зокрема щодо обов’язку відповідними суб’єктами господарювання застосовувати у своїй діяльності реєстратори розрахункових операцій, озвучив під час брифінгу в.о. начальника Головного управління ДПС у Черкаській області Сергій Гришко.

Він зауважив, що 1 серпня 2023 року набув чинності Закон України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Цей закон відновив положення щодо відповідальності суб’єктів господарювання за порушення вимог Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».

– Наголошу, що Закон № 3219 не впроваджує нових норм. Він лише поновлює режим оподаткування, що діяв до початку війни. Більше того, в межах законодавства відповідальність за порушення норм – пом’якшена, відповідно розміри штрафних санкцій для суб’єктів господарювання зменшились. Натомість суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати класичні чи програмні реєстратори розрахункових операцій, якщо вони здійснюють свою господарську діяльність у готівковій формі або через POS-термінали.

Сергій Гришко зазначив, що платники можуть застосовувати на свій розсуд: класичні або програмні реєстратори розрахункових операцій. Водночас наголосив на особливій зручності програмних. За його словами, програмні РРО – безкоштовні, розроблені Державною податковою службою України. Їх можна встановити на будь-який гаджет, зокрема на телефон, планшет чи інший пристрій, та використовувати під час роботи.

Керівник Головного управління також зазначив, що наразі працівники ГУ ДПС у Черкаській області та спеціалісти податкових інспекцій у регіоні активно проводять роз’яснювальну роботу з підприємцями щодо необхідності використання реєстраторів, інструментів їхнього застосування, а також поновлену з 1 жовтня цього року відповідальність за порушення норм Закону №3219.

Розміри штрафів, які застосовуватимуться до ФОПів, що є платниками єдиного податку та не зареєстровані платниками ПДВ, які здійснюють діяльність з продажу товарів (крім підакцизних товарів, технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, лікарських засобів, виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів) або надають послуги, такі:

  • вчинене вперше порушення становитиме 25% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг);
  • за кожне наступне вчинене порушення – 50% вартості проданих з порушенням товарів (робіт, послуг).

Закон № 3219 звільнив від відповідальності суб’єктів господарювання, які порушили вимоги закону №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» у період із 1 січня 2022 року до 1 жовтня 2023 року. Крім відповідальності за порушення порядку здійснення розрахункових операцій при продажу:

- підакцизних товарів;

- здійснення діяльності з купівлі/продажу іноземної валюти;

- діяльності у сфері організації та проведення азартних ігор.

 

До Вашої уваги!

Працюють «гарячі лінії» ГУ ДПС у Черкаській області з питань застосування РРО/ПРРО: http://surl.li/kigck

На сайті ДПС України – форми ПРРО для завантаження: http://surl.li/jykzd

 

Брифінг на ILDANA TRK за покликанням https://youtu.be/zozrwqJUT6Q