Допомога  та підтримка людей похилого віку - пріоритет в роботі селищної ради

  • 520

 Соціальні послуги

 

         За доброю традицією з приходом золотої осені в перший жовтневий день   відзначається Міжнародний день людей похилого віку.

          Турбота про людей похилого віку - справа всього суспільства, адже саме літні люди зберегли для нас найкращі національні традиції, навчили долати труднощі, бути наполегливими і толерантними.

           Для забезпечення соціальними послугами жителів громади у комунальному закладі «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради функціонує  відділення соціальної допомоги  вдома, яким надаються  соціальні послуги догляду вдома та натуральної допомоги особам,  які не здатні до самообслуговування у зв'язку з частковою втратою рухової активності (мають III, IV, V групи рухової активності) та потребують сторонньої допомоги, надання соціальних послуг за місцем проживання згідно з медичним висновком, а саме: 

             -  особам  похилого віку, у тому числі з когнітивними розладами;

 - особам з інвалідністю, у тому числі з психічними та поведінковими розладами (крім осіб, які страждають на психічні розлади і вчинили суспільно небезпечні діяння та отримують амбулаторну психіатричну допомогу в примусовому порядку за рішенням суду);

- дітям з інвалідністю віком від трьох до 18 років;

         - внутрішньо переміщеним особам;

         - особам з частковою або повною втратою рухової активності, пам’яті;

         -особам з невиліковними хворобами, хворобами, що потребують тривалого лікування;  

 - особам з тяжкими формами захворювання  (у тому числі до встановлення інвалідності), які не здатні (частково не здатні) до самообслуговування і потребують постійної сторонньої допомоги.

У відділенні соціальної допомоги вдома за  кожним отримувачем соціальних послуг особисто закріплюється соціальний робітник, який стає професійним представником, посередником у різних службах громади та надійним помічником у вирішенні життєвих проблем.

         Основні заходи, що складають зміст соціальних послуг догляду вдома та натуральної допомоги:

  • Допомога у самообслуговуванні :( дотримання особистої гігієни,рухового режиму ,прийом ліків,годування тощо).
  • Допомога у веденні домашнього господарства: закупівля та доставка продуктів харчування, медикаментів, промислових товарів; приготування (допомога в приготуванні) їжі; прибирання (допомога в прибиранні) житла; прання та прасування білизни,миття та обклеювання вікон, принесення вугілля, дров, розпалювання печей, дрібний ремонт одягу, розчистка снігу, доставка води з колонки, допомога при консервуванні  овочів та фруктів.
  • Допомога в організації взаємодії з іншими фахівцями та службами: виклики лікаря, комунальних служб, транспортних служб, відвідування хворих у закладах охорони здоров’я.
  • Допомога в обробітку присадибної ділянки.     
  • Допомога у забезпеченні технічними засобами реабілітації, навчання навичкам користування ними.
  • Психологічна підтримка (бесіди, спілкування, мотивація до активності, консультації психолога).
  • Надання інформації з питань соціального захисту населення.
  • Допомога в отриманні безоплатної правової допомоги.
  • Допомога в оформленні різних видів документів,  внесення платежів.

Соціальні послуги з  догляду вдома та натуральної допомоги надаються на безоплатній основі, на платній основі та  з установленням диференційованої плати залежно  від доходу отримувача соціальних послуг.

Основним завданням відділення соціальної допомоги вдома є постійна робота по виявленню громадян, які перебувають у складних  життєвих обставинах, які нездатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги. Тому соціальні робітники відділення постійно працюють над своєчасним та якісним наданням соціальних послуг  відповідно до Державних стандартів.

Особливо актуальною є допомога з наближенням осінньо-зимового періоду. Соціальними робітниками відділення проводиться постійний моніторинг по забезпеченню обслуговуваних громадян різними видами палива.

Здійснюється робота з надання допомоги в оформленні та поновленні документів по отриманню субсидії на житлово-комунальні послуги та інші види соціальних виплат.  

Колектив комунального закладу знає, що їх допомоги щомиті чекають підопічні, яким вони віддають свою любов, доброту і милосердя.