До уваги громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та мешкають на території Драбівської  селищної громади

  • 252

Інформація про роботу департаменту соціальної політики міської ради з  питань соціального захисту учасників ліквідації наслідків аварії на  Чорнобильській АЕС | Житомирська Міська Рада

Шановні громадяни, які постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, та мешкають на території Драбівської  селищної громади!

 

Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», постраждалим особам надаються гарантовані державою пільги та компенсації, зокрема: безоплатне та пільгове придбання ліків за рецептами лікарів.

На 2024 рік, в межах виділених коштів субвенції обласного бюджету, відділом соціального захисту та охорони здоров’я селищної ради укладений договір  із ТОВ «Слобожанська фармацевтична компанія» на загальну суму 128 840,00 грн. на відшкодування витрат, пов’язаних із безоплатним відпуском лікарських засобів для чорнобильців. 

Громадяни, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, забезпечуються лікарськими засобами на безоплатній основі в межах загальної суми договору та помісячного розподілу виділених бюджетних коштів з дотриманням вимог  постанови Кабінету Міністрів України від 17.08.1998  №1303.

Відпуск лікарських засобів громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, здійснюється  із аптечного закладу ТОВ «Слобожанська фармацевтична компанія»  за адресою: смт Драбів, вулиця Центральна, буд. 20А, 20Б (аптека «Бажаємо здоров’я»).

Відпуск здійснюється безоплатно за рецептами лікарів, виписаних на рецептурних бланках форми №1 (ф-1), форма яких затверджена Правилами виписування рецептів на лікарські засоби та вироби медичного призначення (наказ МОЗ України  від 19.07.2005 № 360, зі змінами).

Для отримання безоплатних лікарських засобів  необхідно звертатися маючи при собі рецепт та  такі документи: копію паспорта громадянина України (якщо паспорт у формі ID-картки, додається довідка про зареєстроване місце проживання) та посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи відповідної категорії, яке дає право на пільгу.

Право на безоплатне забезпечення ліками мають особи, віднесені до категорії  1 та категорії 2.

Для громадян, віднесених до 3 категорії пільга надається за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Для дружини (чоловіка) померлого громадянина, смерть якого пов’язана з Чорнобильською катастрофою, визначена пільга не передбачена законодавством.