Турбота про сім’ю – соціальна гарантія щасливого дитинства

  • 323

 

Фото без опису

 

Турбота про сім’ю, родину, попередження складних життєвих обставин є першочерговим напрямком роботи КЗ "Центр надання соціальних послуг" Драбівської селищної ради. З метою виявлення сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах, постійно проводяться виїзди у старостинські округи громади. Проте такі сім’ї виявляються не тільки під час виїздів. Інколи надходить інформація про батьків, які мають низький вихований потенціал, безвідповідально ставляться до своїх батьківських обов’язків, про вчинення насильства в родині, порушення прав дітей та ін. За кожним таким повідомленням здійснюється візит у сім’ю, складається оцінка потреб дітей та сім’ї. З членами родин з’ясовуються проблемні питання, спільно обговорюються шляхи виходу із складних обставин.

25 січня 2024 року завідувачем відділення соціальної роботи та фахівцем із соціальної роботи було здійснено виїзд у 8 сімей, що виховують 11 дітей на території сіл Михайлівка, Золотоношка та селища Драбів.  З означених сімей 3 перебувають на обліку комунального закладу у зв’язку з вчиненням насильства в сім’ї, 2 родини, де є ризик соціального сирітства та 1 сім’я особи, що була звільнена з місць позбавлення волі. Члени цих сімей отримують соціальні послуги соціального супроводу, соціальної адаптації та консультування. Крім того, фахівцем із соціальної роботи було проведено оцінку потреб 2 сімей у зв’язку з надходженням повідомлення про вчинення насильства в сім’ї сином відносно матері в одній родині та необхідності соціальної допомоги та першої психологічної підтримки родині військовослужбовця в іншій.   

У всіх сім’ях проведено профілактичні бесіди стосовно способів підвищення батьківського потенціалу, попередження домашнього насильства та жорстокого поводження з дітьми, забезпечення дітей повноцінним харчуванням, дотримання санітарно-гігієнічних умов проживання дітей та недопустимості порушення їх прав. Крім того, надано консультації щодо основ раціонального використання сімейного бюджету, обов’язку батьків забезпечувати базові потреби дітей, вміння спілкування з дітьми та розподілу обов’язків між членами сім’ї.