Відвідування родин, які потребують підтримки

  • 168

 

 

 

 Фото без опису

На сьогодні найбільш соціально вразливими є сім'ї з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, насамперед сім'ї, де батьки з певних причин (через тривалу хворобу, інвалідність, малозабезпеченість, безробіття тощо) не можуть забезпечити належного утримання та догляду за дитиною.

З метою оцінки поточних результатів соціальних послуг соціального супроводу та консультування, виявлення труднощів, визначення проблем, надання рекомендацій для їх усунення, покращення та/або удосконалення надання соціальних послуг, попередження можливих негараздів у сім’ях з дітьми та надання їм своєчасної соціальної підтримки, 15 лютого поточного року фахівцями із соціальної роботи відділення соціальної роботи комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради здійснено візит до 6 сімей, в яких виховується 9 малолітніх та неповнолітніх дітей. Крім того, відвідано сім’ю, де вчинено насильство повнолітнім сином відносно батьків, які є особами похилого віку.  Означені сім’ї проживають в селах Левченкове, Тополі, Михайлівка та селищі Драбів.

Під час відвідування сімей звернуто увагу батьків на стан утримання дітей в сім’ях, забезпеченість їх повноцінним харчуванням, належним доглядом, дотримання санітарних умов проживання та температурного режиму в  зимовий період. Надано консультації щодо набуття вмінь та навичок самостійно вирішувати свої проблеми. Також батьків поінформовано про відповідальність за неналежне виконання обов’язків щодо виховання своїх дітей.

Крім того, з батьками проведено бесіду щодо зменшення вживання спиртних напоїв, недопущення ведення асоціального способу життя, так як це несе шкідливий  вплив  на їхнє здоров’я, а також  є негативним прикладом для наслідування їхніми дітьми.

Дорослих членів родини, які не працюють, скеровано до пошуку роботи та направлено для постановки на облік до Драбівського районної філії Черкаського ОЦЗ. З даного питання надано перелік необхідних документів.

Під час проведення соціальної роботи виявлено, що в одній сім’ї дитина часто пропускає заняття в школі без поважних причин. З батьком та бабусею проведено роз’яснювальну роботу щодо забезпечення ними відповідних умов для здобуття дитиною повної середньої освіти (організовувати відвідування дитиною школи, підготовку домашніх завдань, дотримання правил поведінки тощо) та  контролю дозвілля дитини у вечірній час.

В родині, де вчинається насильство в сім’ї, фахівцями із соціальної роботи Центру спільно з поліцейським офіцером громади проведено ряд бесід з кривдником щодо недопущення вчинення протиправних насильницьких, аморільних дій відносно своїх батьків.

Дану особу також поінформовано про те, що відповідно до статті 51 Конституції України, ст. 202-206  Сімейного кодексу України повнолітні діти зобов’язані піклуватися про своїх непрацездатних батьків, утримувати їх, допомагати їм, адже це є відповідною компенсацією за утримання і турботу, надану батьками дитині раніше.