19 лютого – День Державного Герба України

  • 87

 

Фото без опису

День Державного Герба України є одним з найважливіших державних свят нашої держави. Він святкується щорічно 19 лютого з метою вшанування символу державності країни та її історичного минулого.

Саме 19 лютого 1992 року наш тризуб на синьому щиті офіційно став національним символом, який і нині впізнають у всьому світі. Цього дня Верховна Рада України затвердила своєю Постановою Державний Герб незалежної України. Ним став золотий Тризуб на синьому щиті національний символ українців, який має статус малого герба та є головним елементом майбутнього великого герба.

Ще з давніх часів Тризуб являється символом нескореності та боротьби українців за свободу.

Під знаком Тризуба обороняли Українську Народну Республіку, він був на нагородах і листівках Української повстанської армії, на лацканах піджаків учасників багатотисячних мітингів проти комуністичного тоталітарного режиму наприкінці 80-х.

Він має тисячолітню історію, починаючи з князівського роду Рюриковичів. Цікавим фактом є те, що з часів Української Народної Республіки Тризуб був затверджений  Державним Гербом України, що підкреслює спадкоємність із попередніми періодами української історії.

А вже радянська тоталітарна система затаврувала його як «націоналістичний знак». Тому використовувати Тризубу в срср заборонялося, а «винуватців» жорстко карали. Проте, відновивши незалежність у 1991 році та обравши Тризуб Державним Гербом, наш народ продемонстрував наслідування традицій Української Народної Республіки.

Тому сьогодні Тризуб обєднує українських патріотів, які захищають наш суверенітет і територіальну цілісність України.

Шануймо наш державний символ, наш оберіг, за який  гинули та гинуть кращі сини і доньки української землі.

Будьмо гідними нашої історії і тих завдань, які стоять перед Українською Державою сьогодні!

Разом до Перемоги! Ми обовязково переможемо!