20 лютого – День Героїв Небесної Сотні

  • 150

 

Фото без опису

Мабуть, немає жодного українця, який не памятає подій, що відбувалися в Києві та по всій країні в кінці 2013 – на початку 2014 року. Для більшості вони стали справжнім зламом у свідомості, адже ніколи до того в мирній Україні народні протести не мали такої кривавої розвязки.

Перші мітингувальники загинули від куль силовиків ще в січні 2014-го, але найгарячіше протистояння в центрі Києва відбувалося саме 18 – 20 лютого. Тоді від вогнепальної зброї загинуло близько сотні протестувальників. Людей, які віддали своє життя за споконвічну мрію української націїсправедливу, демократичну й розвинуту країну, назвали Небесною Сотнею, а день 20 лютого в память про них став Днем Героїв Небесної Сотні.

А ще 20 лютого День початку російської агресії проти України. Саме цього дня 2014 року розпочалася російська агресія проти України, яка триває і досі. Почалося все з самовільного збройного захоплення півострова Крим. Росія також почала інформаційну, правову, економічну, збройну та енергетичну війну, щоб знищити територіальну недоторканість та незалежність України.

Цьогоріч вдесяте Україна вшановуватиме память Героїв Небесної Сотні. Вдесяте в умовах війни з росією. Нині маємо десятки тисяч загиблих від російської зброї. Але щорічно 20 лютого згадуємо тих, які першими загинули за те, щоб Україна не зникла з мапи світу, щоб північний сусід не поглинув її. Імена Героїв Небесної Сотні стоять першими у мартирологу загиблих у російсько-українській війні. Адже сьогодні ми знаємо, що російська зброя була спрямована вперше проти громадян незалежної України не в лютому 2022 року, і навіть не навесні 2014, а у січні та лютому 2014 року, коли у середмісті Києва від вогнепальних поранень і газового отруєння гинули активісти Майдану.

Втім, не можна забувати, що ці події були перш за все проявом народного гніву та прагнення до свободи. На жаль, боротьба людей за кращу долю у всі часи не обходилася без жертв. За свій народ гинуть завжди найкращі його представники з чистими та палкими серцями, які мало думають про власну безпеку.  

Герої Небесної Сотні недарма віддали свої життя, адже саме завдяки їх самопожертві Україна здобула тоді унікальні можливості для змін на краще, стала рухатися в напрямку цивілізованого світускасовано диктаторські закони, з якими ми були б позбавлені основних людських прав і свобод, підписано Договір про асоціацію з Європейським союзом. Українці здобули авторитет у світі як народ з власною гідністю та самобутністю. Чи не найважливішим стало зміцнення патріотизму, солідарності та самоповаги в українському суспільстві. Люди усвідомили, що вони здатні до самоорганізації й разом можуть змінити країну.

Памятаючи про Героїв Небесної Сотні, незважаючи на всі відмінності щодо мови спілкування та етнічного походження, ми розуміємо, що  найвищими цінностями залишаються свобода, гідність та право самим обирати свою долю

Герої  не вмираютьвони живуть у наших серцях та думках, у наших добрих справах і гідних вчинках, у нашій боротьбі та праці задля величі рідного краю та України!

Залишаємося гідними своїх Героїв!    Залишаємося відданими їхньому героїзму!