Про батьківську любов та стосунки з дітьми

  • 119

 

Фото без опису

 

Джерелом благополуччя дитини в родині, умовою її правильного виховання є любов до неї батьків. Діти тягнуться до любові й ласки, гостро переживають їхній дефіцит. Любов – творець усього доброго. Це – основа людських відносин. Живучи в родині, дитина, за словами Василя Сухомлинського, має бути впевнена, що її дуже люблять і вона теж когось любить безмежно. При цьому дитина активніше осягає світ, легше опановує знання. У неї краще розкриваються здібності, вона впевненіше визначає свою дорогу в житті. Тому пріоритетом кожного з батьків повинно бути здорове виховання дитини.

З метою формування навиків усвідомленого батьківства, роз’яснення основних принципів відповідального батьківства 27.02.2024 року завідувачем відділення соціальної роботи та фахівцями із соціальної роботи комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради було відвідано 6 сімей, в яких виховується 7 дітей в селах Білоусівка, Драбове-Барятинське та селищі Драбів. Означені сім’ї охоплені соціальною роботою в зв’язку з вчиненням домашнього насильства, неналежним вихованням малолітніх, неповнолітніх дітей, низьким батьківським потенціалом, що негативно впливає на ментальне здоров’я дітей, формування їх, як особистості.

Фахівцями із соціальної роботи здійснено оцінювання потреб сімей, в ході якого досліджено стан потреб дітей, їх навчання та досягнення, емоційний стан, сімейні та соціальні стосунки, здатність до самообслуговування та інше. Крім того, проводився аналіз спроможності батьків долати складні життєві обставини, вміння знаходити компроміси у конфліктних ситуаціях, готовності до особистісних змін в умовах воєнного стану задля благополуччя родини.

З дорослими членами сімей проведено превентивні та профілактичні бесіди щодо відповідальності батьків за збереження життя дітей, впливу родинних конфліктів на їх фізичне та психологічне здоров’я.