Про складові здорового харчування людини
Здорове харчування – це харчування, яке забезпечує ріст, нормальний розвиток і життєдіяльність людини, що сприяє зміцненню її здоров’я, попереджає розвиток захворювань та сприяє здоровому довголіттю та омолодженню.
Правильне харчування передбачає 5 – разовий прийом їжі – перший сніданок, другий сніданок, обід, полуденок, вечеря. Корисна їжа підтримує у тонусі наш організм і покращує фізичний стан. Без правильного раціону організм людини буде більш схильним до хвороб, інфекцій, втоми і низької продуктивності.
Режим та якість раціону особливо важливі в період поширення різноманітних вірусних захворювань. Максимально забезпечити організм необхідними поживними речовинами можна завдяки збалансованому харчуванню. Основою збалансованого харчування є співвідношення поживних речовин, необхідних для нормального функціонуванню організму. Збалансоване меню не містить винятків з раціону або нахилів до конкретних компонентів. При цьому такий тип харчування передбачає виключення рафінованих продуктів, компонентів з високим вмістом шкідливих жирів та надмірною кількістю цукру або цукру замінників.
Є 10 принципів здорового харчування:
- Харчуйтеся регулярно
- Їжте усвідомлено, відкладіть смартфон, вимкніть телевізор.
- Уважно переглядайте термін реалізації продуктів.
- Віддайте перевагу ненасиченим жирам природного походження (олії, насіння, горіхи, жирна риба)
- Активно рухайтесь протягом дня.
- Заздалегідь плануйте перекуси.
- Не переїдайте.
- Уникайте напоїв, що містить цукор.
- Вживайте п’ять порцій овочів і фруктів щодня.
- Їжте десерт після повноцінного прийому їжі.