Сім’я – визначальний інститут у вихованні і розвитку дітей

  • 50

 Фото без опису

Сім’я завжди була і буде визначальним інститутом у вихованні і розвитку дітей. Сім’я як цілісна, нерозривна система забезпечує потребу дитини у приналежності, безпеці, наступності і безперервності, що в свою чергу впливає на формуванні її ідентичності.

За сьогоднішніх умов інститут сім’ї переживає чи не найбільше потрясінь, що проявляються в необхідності швидкого реагування на зміни, які відбуваються, пристосування до нових обставин життя, формування і перегляду цінностей та ідеалів тощо. Це приводить до того, що багато сімей, які мають слабкі адаптивні можливості, втрачають ціннісні орієнтири, не виконують свої функції по відношенню до дітей і як наслідок – збільшення кількості дітей, позбавлених батьківського піклування, вилучення і влаштування дітей в інтернатні заклади. Як правило, каталізатором кризової ситуації в сім’ї виступають наступні чинники: втрата роботи одним (обома) із батьків, розлучення, негативний вплив оточення, зловживання алкоголем, наркотичними речовинами (це може бути як причиною так і наслідком), конфлікти у стосунках між членами родини. Нерідко сім’я сама не може справитись із ситуацією, потребує сторонньої допомоги, кваліфікованої підтримки.

З метою попередження за запобігання впливу негативних чинників на життєдіяльність сімей громади 02.04.2024 року фахівцями із соціальної роботи комунального закладу «Центр надання соціальних послуг» Драбівської селищної ради були відвідані 7 сімей, в яких виховується 13 дітей в селах Драбове-Барятинське, Левченкове, Тополі та селищі Драбів. Основними ознаками складних життєвих обставин означених родин є: безробіття, малозабезпеченість, ухилення батьками від виконання своїх обов’язків із виховання дітей, домашнє насильство та ін.

У ході соціальної роботи фахівцями комунального закладу проводилися превентивні та профілактичні бесіди, орієнтовані на забезпечення батьками базових потреб дітей; забезпечення психологічного комфорту у ставленні до себе, своєї сім’ї та свого оточення; допомогу в аналізі проблем, виявленні конфліктогенних зон, знаходженні альтернативних шляхів виходу та прийняття рішень; відновлення соціальних контактів, особистісного статусу та соціальної ролі сім’ї, втрачених в результаті складних життєвих обставин.